Cine are nevoie de mai multă căldură pe un spațiu restrâns din casă, poate folosi radiatoarele cu halogen. Este o tehnologie destul de recentă și foarte eficientă.

Dacă vrei să încălzești doar spațiul în care stai la birou sau zona în care se află fotoliul tău preferat, de unde urmărești televizorul, un radiator cu halogen poate fi o alegere potrivită.

Cum funcționează radiatoarele cu halogen

Aceste radiatoare nu încălzesc aerul din jurul lor din întreaga cameră, așa cum fac aerotermele sau caloriferele electrice pe bază de ulei. Ele direcționează radiația infraroșie către obiectele din fața lor le încălzesc și acestea emană căldura în jur.

Dacă te afli în fața unui astfel de radiator simți căldura ca și cum te-ai ”bronza” la un soare puternic. De aceea, este indicat ca aceste radiatoare să fie orientate către obiecte, nu către oameni.

Avantaje și dezavantaje

Radiatoarele cu halogen încălzesc doar obiectele din fața lor, astfel că spațiul din jur este încălzit în mod indirect.

De cele mai multe ori, se încălzește un spațiu restrâns, dar aerul din cameră rămâne mai rece.

Ele transferă rapid căldura către țintă, însă nu încălzesc o cameră decât după o perioadă mai lungă de timp. În acest sens, sunt mult mai avantajoase caloriferele pe ulei.

Pe de altă parte, radiatoarele cu halogen sunt recomandate pentru balcoane, terase, pentru spații restrânse sau pentru zone de lucru afară, spre exemplu într-o baracă sau într-un garaj.

Cu cât sunt mai puternice, cu atât au o capacitate de încălzire mai mare.

Ca și în cazul celorlalte surse alternative de căldură, copiii mici și animalele de companie nu trebuie să ajungă în preajma lor și este deosebit de riscant să pui haine, încălțăminte sau alte obiecte pe aceste radiatoare deoarece pot lua foc.

Așadar, radiatoarele cu halogen sunt recomandate pe termen scurt în anumite spații restrânse și mai puțin în dormitoare sau în camera copiilor. Ele emit o lumină puternică și unde infraroșii care pot avea efecte nocive asupra organismului uman.