Cafeaua este nelipsită din bucătărie, unde răspândește o aroma plăcută în fiecare dimineață. Mai poate fi folosită în măștile cosmetice sau pentru buna funcționare a digestiei, dar mai are și alte întrebuințări în gospodărie.

Repară mobila de lemn

Dacă au apărut mici fisuri sau găuri de mici dimensiuni în mobila de lemn de culoare închisă, folosește cafea solubilă să pregătești o pastă groasă cu apă și să acoperi crăpăturile. După ce ai umplut fisurile cu pasta din cafea, șterge în jur cu o lavetă umedă și lasă cafeaua să se usuce. Apoi lustruiește mobila cu ceara obișnuită.

Îngrășământ pentru plante

După ce ți-ai băut cafeaua făcută la ibric, păstrează zațul și pune-l în ghivecele plantelor acidofile precum ficușii sau mușcatele. Este bine să amesteci zațul cu pământul din ghiveci cât de bine poți, deoarece, dacă rămâne deasupra și este în permanență umed, va mucegăi.

Odorizant fin pentru casă și pentru cămară

Mirosurile neplăcute de usturoi, ceapă sau pește pot dispărea din bucătărie dacă râșnești o ceșcuță de cafea și o lași câteva minute pe masa. De asemenea, cafeaua proaspăt râșnită absoarbe și mirosurile neplăcute de prin cămară sau din alte spații mai puțin aerisite ale casei. Iar după ce pregătești o mâncare cu usturoi sau după ce cureți peștele, spală-te și tu pe mâini folosind cafea, să scapi de mirosurile specifice.

Curăță ramele tablourilor

Vechile rame de lemn cu intarsii și modele complicate, în care s-a depus un strat mai gros de praf, își recăpăta frumusețea datorită cafelei. Le poți curăța energic folosind zaț de cafea uscat și o lavetă umedă.

Cafeaua alungă insectele dăunătoare

Datorită aromei sale puternice, cafeaua poate fi o soluție lipsită de riscuri să ții insectele departe de casa ta și de florile din ghivece. Presară cafea proaspăt râșnită prin locurile pe unde vezi furnici sau gândaci de bucătărie sau agață punguțe de pânză cu cafea în șifonier, dacă au apărut moliile. Nici melcii nu suportă cafeaua și îi poți îndepărta ușor cu aroma ei, dacă ți-au atacat florile din grădină sau legumele.

credit foto: 123rf.com