Trecerea la programul de școală se face treptat. ”Cu aproximativ trei-patru săptămâni înainte de începerea scolii, ar fi bine să discuți cu copilul despre rutina zilnică necesară în timpul scolii”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, care te sfătuiește să ”îi atragi atenția asupra nevoii de structură, dar și de odihnă, astfel încât rezultatele școlare să fie unele bune și foarte bune, iar readaptarea la mediul școlar să fie ușoară”.
Trecerea la programul de școală: Schimbare gradată
Este foarte important ca modalitatea în care discuți cu copilul aceste aspecte, să nu fie una amenințătoare. Nu îi spune, de exemplu ”lasă că începi tu școala și o te văd eu cum te trezești dimineața”. De asemenea, ar trebui să conștientizeze că ”veți relua unele activități. Unii copii au caiete de vacanta de lucrat. Alții au lecturi și sunt necesare rezumate.
Oricum ar fi, e important ca înainte de începerea școlii, copilul să treacă printr-o recapitulare măcar la materiile importante. Acest lucru îi face legătura între letargia din vacanță și ceea ce urmează în noul an școlar. Aruncați o privire aruncată pe manualele din anul în curs, eventual și pe cele de anul trecut. Treceți în revistă partea introductivă. Uitați-vă la pozele atractive, la lucrurile interesante pentru copil care apar acolo. Aceasta i-ar putea deschide copilului curiozitatea și pofta de studiu”, este de părere specialistul.
Rutina e esențială
Trecerea la programul de școală este mai ușoară dacă există o rutină strictă. Copilul trebuie să aibă aceeași rutină în fiecare zi. Trebuie să meargă la culcare seara și să se trezească în fiecare dimineață la aceeași oră. Specialistul îți propune: ”înainte de culcare, petrece timp cu micuțul analizând ce a fost bun în ziua care a trecut.
Vedeți și ce dificultăți are pentru ziua care urmează și ajută-l să descopere ce resurse îi sunt necesare pentru a face față cu brio. Ajută-l și să se bucure de momentele petrecute înainte de culcare. Dacă este mai mic, dar și dacă știe deja să citească, puteți citi împreună o poveste”. Este important să se culce la o oră decentă pentru a se odihni suficient înainte de a pleca la școală. Nu îl lăsa să stea prea mult noaptea, chiar dacă învață după-amiază. Specialiștii spun că cel mai bun timp de odihnă este înainte de miezul nopții.
Citește și: Cum îți ajuți copilul să facă școală online. Trucuri pentru ca școala online să funcționeze
Trecerea la programul de școală: Pregătire meticuloasă
Seara ar fi bine să-și pregătească ghiozdanul și tot ce are de luat în cazul în care merge la școală. Înainte de asta, ar fi bine să-și verifice temele și lecțiile pentru a doua zi. Dacă are ore online, își va pune cărțile și caietele necesare pe birou sau în spațiul lui de lucru, pentru a nu fi nevoie să le caute chiar când începe cursul. Dimineața ar fi bine să se trezească din timp, astfel încât să nu fie nevoie să se grăbească.
Rutina ar trebui iarăși să fie la loc de frunte, să aibă aceleași activități pe care le face în aceeași ordine, la aceleași ore zilnic. De exemplu, se trezește. Se spală pe dinți. Face gimnastică. Ia micul dejun. Se îmbracă. Verifică ghiozdanul. Pleacă de acasă. Chiar dacă are școală online, ar fi bine să se trezească din timp și să aibă timp să-și facă rutina și să se aranjeze ca și cum ar ieși, nu să deschidă ochii și computerul fix când începe ora.
Citește și: Prima zi de școală. Ce rechizite școlare sunt necesare pentru clasa I
Cum îl motivezi
”Dacă regulile stabilite cu copilul nu funcționează și el se culcă târziu și se trezește și mai târziu, atunci poți apela la niște trucuri. Stabilește-i niște obiective pentru fiecare zi și obligă-l să se trezească mai devreme decât de obicei. În felul acesta, seara se va culca mai devreme pentru că este deja obosit. Fiecare părinte are nevoie de strategii diferite pentru a-și motiva copilul.
Fiecare are propriul sistem de referință în ceea ce privește lucrurile care îl determină să își mărească acea capacitate de motivare. Unora le este suficient să le promiți 5 lei pentru diferite sarcini realizate. Alții simt nevoia să fie încurajați și lăudați pentru conștiinciozitate, etc. Fiecare părinte știe cum reacționează mai bine copilul lui. Am însă un sfat esențial pentru toate tipurile de personalitate ale micuților: părinții ar trebui să se situeze în aceeași echipă cu copilul, iar nu împotriva lui. Nu îi spune: ”faci așa pentru că asta spun eu / eu știu mai bine”. O altă replică de evitat este: ”eu ca tine am fost, tu ca mine încă nu ai ajuns”, etc. Este bine, în schimb, să îi explici de ce are de făcut anumite lucruri pentru a-l determina să le facă,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.
Sursa foto: 123rf.com