CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI
Cum faci iaurt de casă
Ai nevoie de 2 litri de lapte integral, nu pasteurizat, 150 grame de iaurt natural bio ce are culturi lactice probiotice. Fără zahăr!
Iaurtul reprezintă maiaua în cazul de față.
Se mai poate prepara și folosind culturi vii din magazinele specializate – 2-4 capsule de Acidophillus și Bifidus.
Cum prepari iaurt de casă
Se lasă la fiert laptele încă 15 minute după ce a dat în clocot, apoi se lasă la răcit până ajunge la temperatura corpului, să fie călduț.
Poți folosi borcane pentru a face iaurtul, tocmai bune de savurat dimineața la micul dejun.
În borcane se pune puțin iaurt, amestecat în prealalbil, apoi se toarnă laptele. Se amestecă bine și se pun capacele fără a fi închise.
Mai poți folosi și un singur vas, de lut sau sticlă, în care să pui tot iaurtul și apoi să torni laptele.
Amestecă ingredientele, apoi lasă vasele acoperite până a doua zi de dimineață sau până când are gustul dorit iaurt.
De preferat, se țin într-un loc călduț. După ce s-au închegat se dau la rece.
Iaurtul de casă va trebui să aibă un aspect ușor cleios.
1 iaurt este suficient pentru 1 litru de lapte.
Pentru un iaurt de casă mai dens se poate folosi laptele praf, dar acesta are nevoie de o fermentație la temperatura constantă de 45 de grade Celsius.
La 1 litru de lapte se adaugă 4 măsuri de lapte praf.
Din acest iaurt se poate păstra o porție de maia pentru următorul iaurt de casă pe care îl veți face.
În funcție de preferințe, puteți adăuga în acest iaurt de casă și bucățele de fructe sau miere, în funcție de vârsta copilului. Cel mic va fi încântat de deliciosul preparat.
Iaurtul de casă poate fi adăugat în alimentația bebelușului după vârsta de 7 luni.
Un iaurt de casă cu miere, ciocolată și nucă poate fi un desert minunat (foto)
Beneficii iaurt de casă
Iaurtul este bun pentru copii, dar și pentru adulți, căci este bogat în bacterii sănătoase cu multe beneficii pentru organism.
În afara bacteriilor bune, printre beneficiile iaurtului de casă se mai numără:
– face pielea mai catifelată, o hrănește
– netezește abdomentul
– întărește sistemul imunitar
– protejează organismul de răceli și gripe
– reglează hipertensiunea
– previne instalarea osteoporozei, datorită conținutului bogat de vitamina D și calciu
– întărește și menține sănătatea intestinelor
– iaurtul este o grăsime sănătoasă pentru organism
– restabilește flora intestinală
– te ferește de diaree
– sunt asimilate mai bine vitaminele liposolubile.
Se recomandă ca înainte de împlinirea vârstei de 1 an să nu îl hrăniți cu lapte de vacă.
Discutați și cu medicul pediatru despre alimentele pe care doriți să le introduceți în dieta celui mic.
Unii bebeluși pot avea reacții alergice la proteina din lapte, de aceea este bine să discutați cu doctorul înainte.