Cum să faci economii: Vezi pe ce se duc banii

Unii oameni ar putea să mai economisească, dar atunci când au un ban în plus, au tendința să-și cumpere ceva. Împărțiți cheltuielile în necesare și care pot fi înlăturate. Încercați să nu fiți extrem de stricți, pentru a nu fi frustrați, dar nici să vă permiteți chiar orice și să ajungeți la faliment. Alcătuiți subcategorii: utilități (întreținere, gaz, energie electrică), rate la credite, transport, haine, alimente etc.

Citește și: Învață-ți copilul să economisească

Cum să faci economii: Găsește variante mai ieftine

Încearcați să găsiți variantele cele mai ieftine, care oferă aceeași calitate. Cumpără din outleturi și din supermarketurile care au prețuri mai mici. Verifică abonamentele la cablu și la telefonie mobilă. Poate plătești o extraopțiune de care nu ai nevoie. Poate la o altă companie este mai ieftin. Oricum, nu ai nevoie de două telefoane mobile. Fă-ți o listă de cumpărături alimentare și un meniu săptămânal. De cele mai multe ori, luăm prea multă mâncare și ajungem să o aruncăm. Un buget realist poate să vă facă să ajungeți acolo unde vă doriți.

Cum să faci economii: Nu-ți minți partenerul

”Referitor la economii, există tot felul de planuri la bănci. Puteți alege unul și, apoi, țineți-vă de el. Dacă soțul nu-l respectă, discută cu el despre asumarea unor responsabilități, nu doar în vorbă, ci și în faptă. Permiteți-vă și un mic răsfăț periodic, astfel încât să nu apară tensiuni. Fiți transparenți în legătură cu câștigurile și cheltuielile, deoarece subiectul acesta are o mare încărcătură emoțională. Dacă se descoperă minciuni în acest domeniu, rana produsă este mai mare decât atunci când este vorba de altceva.

De asemenea, dacă soțul dorește să-și ajute familia cu o anumită sumă, ar fi bine să fii de acord, cu condiția ca acest lucru să nu vă afecteze bunăstarea. Dacă tu-i interzici, e posibil ca el să facă asta pe ascuns, ceea ce va deteriora relația. Banii vin și pleacă. Lipsa lor vă poate determina să fiți mai cumpătați și mai creativi. În schimb, bunăstarea financiară vă dă o stare de bine. Învățați-vă copiii să economisească și să aibă o relație sănătoasă cu finanțele. Dați-le un exemplu pozitiv,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com