Înmoaie rufele înainte de a le pune în mașină

Dacă ai rufe pătate și prea murdare, pune-le la înmuiat într-un lighean cu detergent și apă caldă înainte de a le spăla la mașină.

Astfel, poți alege un program mai scurt, fără prespălare, și mașina va consuma mai puțină apă și energie electrică.

Folosește apă rece și o temperatură scăzută

Dacă nu ai haine prea murdare sau lenjerie pe care trebuie să o dezinfectezi, folosește apa rece și setează mașina de spălat pe o temperatură scăzută, în jur de 40 de grade. Este un sfat util mai ales când speli rufele colorate sau negre, deoarece le protejezi să nu se decoloreze prea mult.

Doar când ai rufe albe sau lenjerie de pat pe care vrei să o dezinfectezi este indicat să folosești un program de spălare la 60 sau chiar 90 de grade.

Folosește mașina la capacitate maximă

Chiar dacă mașina ta are un program special pentru a spăla doar jumătate din cantitatea de rufe admisă, folosește-l cât mai rar. În realitate, acest program nu face o economie substanțială de apă sau de energie.

Așteaptă să strângi o cantitate cât mai mare de rufe și pune-le pe toate la spălat, în funcție de capacitatea maximă a mașinii tale.

Renunță la clătire, când speli rufele

Dacă vrei să faci o economie serioasă la apă, având în vedere că este destul de scumpă, renunță la programul automat de clătire.

În general, o mașină de spălat de calitate folosește trei încărcături de apă pentru a clăti bine rufele.

Scoate rufele din mașină după ce au fost spălate și clătește-le tu separat, folosind apa rece cât mai economic.

Dacă nu ai pus prea mult detergent la spălat, rufele se pot clăti ușor folosind de două ori mai puțină apa decât mașina.

Investește într-o mașină cu încărcare frontală

Dacă este necesar să îți cumperi o nouă mașină de spălat, alege un model cât mai economic din punct de vedere al energiei și o mașină cu încărcare frontală.

Spre deosebire de mașinile verticale, mașinile cu uși frontale folosesc în medie între 30 și 50 de litri de apă la un ciclu obișnuit de spălare.

Cele verticale au nevoie de o cantitate aproape dublă de apă când speli rufele. Sunt mașini verticale care folosesc peste 100 de litri de apă pentru prespălare, spălare și clătire.

Citește și de ce se strică mașina de spălat și cum o poți proteja ca să reziste mai mulți ani!

sursa foto: 123rf.com