Cuprins
De cele mai multe ori, până și bucătarii lipsiți de experiență de la buticurile de tip fast food se încurcă și nu fac diferența între hamsii și șprot. Iar turiștii care încurcă cele două specii de pește sunt și mai mulți. Când dai banii pe hamsii, care sunt în general mai scumpe, este posibil să primești șprot prăjit, și s-ar putea ca gustul lui să nu îți fie pe plac.
Șprotul, abundent în Marea Neagră
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/07/sprotul-peste-de-mici-dimensiuni-1024x408.jpg)
Șprotul (Sprattus sprattus), numit și țață, ciacia, ceacea, este un pește marin mic de 8-16 cm lungime. Acesta trăiește în cârduri numeroase și este răspândit în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, Marea Adriatică și Marea Neagră.
Șprotul are corpul alungit, comprimat lateral, acoperit cu solzi relativ mari. Marginea abdomenului are o carenă formată din solzi. Capul mare este comprimat lateral, cu o gură mică, oblică în sus.
Culoarea corpului este verde-albăstruie pe spate și argintie pe laturi. Deasupra botului are o figură triunghiulară neagră.
Hamsia, comercializată între lunile august și mai
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/07/hamsia-1024x381.jpg)
Hamsia este un pește de mici dimensiuni, care se hrănește cu plancton și trăiește în bancuri de mii de indivizi în Mediterana, Marea Neagră sau Oceanul Atlantic. Peștii formează bancuri enorme în apropierea țărmului, în special în timpul sezonului cald și al perioadei de reproducere.
Hamsia poate atinge 20 – 23 cm lungime, iar mărimea standard pentru comercializare este de 9 cm. Acest pește se hrănește cu plancton, fiind în același timp o resursă importantă de hrană pentru multe alte specii de pești, păsări și mamifere.
Are corpul cilindric, cu abdomenul alb – argintiu și partea dorsală verzuie. Botul ascuțit are o deschizătură care depășește ochiul, ceea ce îi dă hamsiei un aspect de pește răpitor, deși nu este.
Diferența între hamsii și șprot. Cum să le deosebești ușor
Lungimea peștilor
Ține minte că hamsiile se comercializează de la o lungime de 9 cm. Așadar, dacă primești o farfurie plină cu pești foarte mici, de 4 – 5 cm cel mai probabil este șprot, nu hamsie.
Forma corpului
Șprotul are un corp alungit și comprimat lateral, în schimb hamsia este cilindrică. Chiar dacă sunt bine prăjiți, forma corpului se distinge imediat. Așadar, dacă vezi în farfurie pești aproape cât palma de formă cilindrică, aceștia sunt hamsii. Dacă primești peștișori mai mici, cât degetele tale, și cu o formă plată, ușor răsucită, atunci este șprot.
Cu cap sau fără?
Ține cont de faptul că hamsia se curăță întotdeauna de cap și intestine înainte să fie prăjită. Intestinele ei sunt foarte amare. În schimb, șprotul se prăjește cu totul și se consumă ca atare.
Pentru dughenele de pe litoral unde se vinde pește prăjit, șpropul este o mină de aur. Este un pește mult mai ieftin decât hamsia și nu trebuie deloc curățat. Se aruncă în friteuză și se vinde cu mămăligă și usturoi. Dar de multe ori, la aceste dughene șprotul este vândut drept hamsie și mulți turiști se păcălesc.
Dacă o porție de hamsii la o cherhana serioasă se vinde și cu 30 – 35 de lei, așa numitele ”hamsii” prăjite la dughenele de pe plajă se vând cu 10 – 15 lei porția. Diferența de preț trebuie să te pună în gardă și să nu te lași păcălit pentru că nu cunoști prea bine diferența între hamsii și șprot.
Cum se prepară hamsiile mai sănătos
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/07/platou-cu-hamsii-argintii.jpeg)
Ne plac hamsiile date prin făină și prăjite, apoi servite cu sos de usturoi și mămăligă. Sunt un adevărat deliciu. Dar acest pește mic și bine prăjit încetează de a mai fi un pește sănătos.
Hamsia este un pește cu foarte puțină grăsime și recomandată de nutriționiști, dar nu prăjită. Pentru a beneficia de calitățile acestui pește nutritiv ar trebui să consumi hamsia preparată la cuptor cu saramură de legume sau marinată cu puțin oțet.