Este evident că folosind apă caldă la mașina de spălat, te costă mai mult, pentru că apa caldă este mai scumpă. Pe de altă parte, obiectivul este să dezinfectăm hainele și să scăpăm de pete, mai ales dacă spălăm hainele cu care copiii s-au jucat pe afară sau le-au folosit la ora de sport.

Specialiștii susțin că alegerea dintre apă caldă și apă rece nu trebuie să țină cont de costuri, deoarece mașinile moderne de spălat au un consum redus de apă. Această alegere trebuie să fie făcută în funcție de hainele sau lenjeriile pe care trebuie să le spălăm. Și iată de ce!

Folosește apă caldă pentru haine albe și lenjerii

Dacă mașina de spălat încarcă de la bun început apă fierbinte, aceasta înmoaie mult mai bine petele de transpirație și de grăsime și distruge o mare parte din microbi, încă de la procesul de înmuiere. Detergentul va curăța apoi mult mai bine petele și va face lenjeriile sau gulerele cămășilor mai albe.

Ca atare, apa caldă sau chiar fierbinte este indicată dacă ai haine pătate cu grăsime, dacă ai haine albe, lenjerii de corp și de pat, cămăși cu gulerele îngălbenite de transpirație, hainele bebelușului sau echipamentele sportive ale copiilor. În acest caz este indicată o temperatură de peste 60 de grade.

Apa rece, pentru haine care se decolorează

Detergenții de azi sunt foarte eficienți și în apă rece. Ei vor dizolva mizeria, urmele de praf sau de pământ, petele de sânge sau transpirația chiar și la 25 sau 30 de grade. De altfel, se știe că petele de sânge se curăță mult mai bine în apă rece sau ușor călduță.

Folosește apa rece când speli hainele care se decolorează sau haine mai delicate, pe eticheta cărora este indicată o temperatură de maximum 30 de grade. Hainele de lână, spre exemplu, trebuie spălate în apă călduță sau chiar rece.

De asemenea, petele de vin roșu sau de cafea se spală la apă rece, precum și costumele de baie, hainele din mătase și voal sau perdelele. Acestea ot fi spălate la 20 de grade cu detergent lichid pe bază de oxigen activ. Nu este nevoie de temperaturi ridicate sau de apă caldă pentru aceste haine. Din contră, apa fierbinte le poate deteriora și decolora.