Iată câteva dintre cele mai bune sfaturi care te ajută să dresezi câinele să se adapteze la mersul tău și să te urmeze fără să se smulgă din lesă.

Scos afară, la plimbare, câinele tău descoperă în fiecare zi un univers nou. Milioane de mirosuri inedite, animale, păsări, oameni… un freamăt colorat și plin de nuanțe care îl atrage ca un magnet. Iar cei mai mulți câini ar vrea să scape din lesă, să zburde liberi și să alerge care încotro.

Aceștia sunt câinii cu o personalitate puternică, fără teamă de lume, care încearcă să se impună și care își conduc stăpânii. Nu e de mirare că îi vedem trăgând de lesă cu forță, crezând că ei au tot dreptul să stabilească direcția și enervați că oamenii îi țin pe loc.

Lesa trebuie pusă de la primele luni de viață

Câinele trebuie învățat de mic să meargă în lesă și să asculte de îndemnul stăpânului. Știm ce cât de periculos ar fi să îl scapi de sub control și să ajungă sub roțile mașinilor.

Dar nu întotdeauna adoptăm pui, se întâmplă să mai adoptăm și câini maturi, de 3 sau 4 ani. Nici pentru aceștia nu e târziu să se învețe cu lesa, dacă ai multă răbdare și înțelegere.

După ce îl înveți să accepte lesa, ieșiți la plimbare și folosește comanda ”Pas!” pentru a-l îndemna să pornească alături de tine la pas. Ține lesa din scurt, folosește smucituri ușoare și menține câinele lângă piciorul tău stâng.

Nu grăbi pasul! Lasă-l să se acomodeze cu ritmul tău și încurajează-l cu îndemnuri calme și blânde. Ridică tonul și fii severă doar când încearcă să se smucească.

Cum dresezi câinele să mergeți la pas!

În timpul plimbărilor în care vrei să dresezi câinele să meargă la pas, nu lua cu tine o geantă voluminoasă. Este important să ai mâinile libere și să manevrezi lesa cu ambele mâini, să ai mai multă forță de convingere, mai ales dacă este un câine puternic.

Dacă patrupedul rămâne în urma ta sau o ia înainte, nu îl lăsa nicio clipă! Altfel, va învăța că poate merge cum vrea el. Trage ușor de lesă să îl aduci lângă piciorul tău.

Fii relaxată și calmă! Dacă te enervezi, câinele va simți vibrațiile negative care vin din partea ta, va fi și el nervos și nu va învăța nimic. Orice dresor îți va recomanda ca pieptul câinelui să fie în dreptul genunchiului tău stâng la plimbare. Astfel, îți va fi cel mai ușor să îl strunești.

Un sfat util!

Smuciturile din lesă trebuie să fie scurte și ușoare, să nu îi producă durere. Ele se folosesc doar dacă micul patruped greșește direcția sau ritmul și întotdeauna împreună cu acea comandă verbală menționată mai sus: ”Pas!” Dacă execută corect mersul la pas, după o anumită distanță, câinele trebuie recompensat prin mângâieri sau mici tratații.