Toate pisicile își ascut ghearele pe mobile, pe covoare sau alte obiecte dure din casă. Este un gest firesc și instinctual, chiar dacă provoacă daune scumpe pentru proprietari. Pisicile au nevoie să își ascută ghearele pentru că le cresc destul de repede și le deranjează la mers. Pe de altă parte, pisicile transpiră prin gheruțe și au glande care emană un miros specific, astfel încât își marchează obiectele pe care le zgârie cu propriul lor miros. Dar există câteva soluții să îți protejezi obiectele din casă, chiar dacă pisica ta este amatoare să zgârie totul.

Mergi cu pisica la ”pedichiură”

Ține minte că ghearele pisicilor cresc la fel de repede ca unghiile tale, astfel că are nevoie și ea de ”pedichiură”. La început, este recomandat să mergi la un veterinar pentru a învăța de la el cea mai bună metodă să îi tai ghearele. Trebuie să cumperi și un clește special care îți va ușura munca și să înveți pisica din primele luni de viață să accepte tăierea unghiilor. Dacă îi menții unghiile scurte, nu va mai provoca atât de multe daune prin casă și nu va mai agăța nici perdelele sau lenjeria de pe pat.

Cumpără jucării speciale pentru gheare

Pisica ta are nevoie să își ascută ghearele, dar o poate face folosind de mică jucării special concepute pentru acest lucru. De la jucăriile împletite cu sfoară la ansamblurile cu stâlpi din lemn și căsuțe în care se pot ascunde, îi poți cumpăra pisicii tale tot felul de obiecte ingenioase pe care să le zgârie în voie. Covorașele din sisal sunt foarte apreciate, iar mai nou au apărut suporturile din carton sablat pe care le găsești în magazinele destinate animalelor de companie.

Cum înveți pisica să își folosească jucăriile

26978483_m

Cu cât este mai mica, cu atât va accepta mai ușor un obiect nou în preajma ei. Dacă ai cumpărat o jucărie sau un ansamblu pentru ascuțit ghearele, plasează-l în zona în care pisica petrece cel mai mult timp sau lângă mobila pe care obișnuiește să o zgârie. Pulverizează pe jucărie un spray cu aromă de iarba mâței și se va îndrăgosti de ea. Pe de altă parte, este bine să pulverizezi pe mobila sau  covorul zgâriat o soluție parfumată cu citrice, mentă sau levănțică, arome pe care pisicile nu le agrează.

credit foto: 123rf.com