Când sunt mici, câinii sunt lăsați adesea să facă ce vor, ba chiar să roadă pantofii mai vechi pe care îi găsesc prin casă. Există chiar și jucării din piele de vită sub formă de papuci, după care mulți câini sunt înnebuniți și stăpânii le cumpără frecvent. Evident că obiceiul se va păstra în timp și câinele tău va roade orice fel de încălțăminte găsește la ușă.

Mulți crescători de elită cred că puii de câine au tendința să roadă încălțămintea stăpânilor din cauza mirosului persistent. Este o combinație de miros de piele, vopsea și transpirație, în care câinii regăsesc mirosul stăpânului și alte câteva mirosuri se pare foarte atrăgătoare pentru ei.

Cum îl dezveți să mai roadă pantofii

În primul rând, ascunde încălțămintea sau pune pantofii într-un pantofar suspendat, unde câinele nu poate ajunge. Dacă nu mai găsește ceea ce îi place atât de mult, pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să uite singur de acest obicei.

Și ai grijă să îi cumperi diverse alte jucării mult mai potrivite de ros, dar care să nu aibă formă de papuci.

Educația se face fără ceartă

Nu țipa la câine când găsește ceva de încălțat și începe să roadă. Este un obicei de care îl poți dezvăța treptat, dar fără să îl cerți, fără să țipi, fără să aplici vreo corecție fizică.

Spune nu răspicat, ia pantoful din botul câinelui și dă-i în schimb o jucărie. După câteva secunde, dacă roade jucăria respectivă, răsplătește-l cu ceva bun de ronțăit.

Repetă acest lucru ori de câte ori câinele încearcă să roadă pantofii. Dacă îi atragi atenția către altă jucărie și îi oferi și o tratație, în curând va asocia cele două lucruri și va uita de încălțăminte.

Poate fi o bună idee să presari puțin piper măcinat, dar numai o cantitate foarte mică, peste pantoful pe care îl roade câinele. Gustul picant nu va fi pe placul lui cu siguranță!

sursa foto: 123rf.com