Câinii se sperie sau devin nervoși când aud un sunet strident ca al sonieriei de la ușă. La fel de bine pot începe să latre și dacă ai o melodie la telefon care îi sperie. Alții latră la sonerie pentru că știu că va intra în casă o persoană care nu face parte din familie, poate chiar un străin pe care nu l-au văzut niciodată. Sau pur și simplu latră pentru că devin mai agitați când știu că sosește cineva.

Indiferent de motiv, câinii care latră furioși la ușă, când aud soneria, sunt câini care au un nivel ridicat de stres și este nevoie de ajutorul unui specialist pentru a depăși această problemă. Dar iată ce poți face și tu acasă și cum dezveți câinele să mai fie gălăgios când aude soneria.

Nu țipa când câinele latră

Abține-te să țipi sau să vorbești răstit cu micul patruped când latră spre ușă. Vocea ta iritată și nervoasă, tonul ridicat îi dau senzația că și tu ești alarmată de sonerie și trebuie să facă și mai multă gălăgie pentru a îndepărta intrusul de la ușă.

Rămâi calmă când auzi soneria

Nu te agita, nu țipa, nu alerga spre ușă. Acestea sunt semne de nervozitate, iar câinele va răspunde în consecință și va lătra mai mult. Rămâi calmă, zâmbește (câinii deosebesc o față veselă de una nervoasă) și vorbește-i calm. Pe un ton bine controlat și dominator, comandă-i câinelui să stea cuminte sau să tacă, dacă el a învățat deja aceste comenzi.

Cum dezveți câinele să latre la ușă

Ori de câte ori latră fără motiv, folosește un ton ferm și calm să îi spui câinelui să tacă, apoi răsplătește-l cu o mângâiere sau cu ceva bun de ronțăit. După mai multe săptămâni de exercițiu, va învăța să te asculte.

Roagă alți membri ai familiei sau prieteni să sune la ușă pe neașteptate, astfel încât să practici noile comenzi cu micul patruped. Dacă repeți acest joc de câteva ori pe săptămână, câinele va învăța că nu e niciun pericol să sune cineva la ușă și că nimeni nu este atacat când deschizi ușa.

sursa foto: 123rf.com