Cumpără două sau trei lămâi proaspete, taie-le pe jumătate și presară deasupra tocătorul sare grunjoasă. Apoi freacă bine tocătorul cu jumătățile de lămâie, până când sucul și sarea pătrund în fibra lemnului. Dacă este nevoie, stoarce mai mult suc de lămâie, să acopere întreaga suprafață. După ce ai curățat bine lemnul, toarnă apă fierbinte pe tocător și freacă bine suprafața cu un burete abraziv, pentru a îndepărta urmele de sare. Lasă tocătorul să se usuce la temperatura camerei sau la soare, dacă este posibil.

Cum scapi de pete și mirosurile grele

Legumele și fructele roșii pătează lemnul și tocătorul se înnegrește în timp. Ca să îi redai culoarea naturală, te ajută tot sarea grunjoasă. Amestecă 3 linguri mari de sare grunjoasă cu un pliculeț de bicarbonat, umezește tocătorul și presară deasupra amestecul de sare. Freacă bine cu un burete abraziv și insistă în zona petelor. Apoi, spală tocătorul cu un jet de apă fierbinte și lasă-l să se usuce bine la soare. Adesea, tocătoarele mai vechi capătă un miros greu de la ceapă, usturoi sau pește. După ce le freci cu sare și bicarbonat, le poți șterge pe deasupra cu o lavetă înmuiată în oțet alb și apoi le poți spăla cu apă caldă.

Curățarea periodică, cea mai indicată pentru tocătorul de lemn

De fiecare dată după ce tai carne sau legume cu un miros puternic, este bine să freci tocătorul cu sare și să îl dezinfectezi cu puțin oțet. Apoi, pulverizează pe toată suprafața ulei și freacă bine cu o lavetă să intre în fibra lemnului. Uleiul previne apariția crăpăturilor adânci și împiedică înmulțirea excesivă a microbilor. În cazul tocătoarelor de lemn, nu este indicat să folosești soluții chimice de curățat sau detergenți, pentru că acestea rămân în fibra lemnului și ajung în cele din urmă și în mâncarea ta.

credit foto: 123rf.com