Surprinși să descopere în bureții de vase bacterii precum salmonela sau E.coli, tehnicienii de la laboratorul de analize EMSL din New Jersey au testat mai multe metode pentru dezinfectarea lor. Iată care au fost cele mai eficiente soluții și cum trebuie să le folosești. Și nu uita să utilizezi mănuși de protecție.

Înălbitorul, cel mai bun dezinfectant

Dintre toate soluțiile folosite, înălbitorul sau clorul, cum este cunoscut în mod popular, a omorât microbii și bacteriile în proporție de peste 99%. El poate fi folosit pentru bureții de vase, dar cu precauție. Pregătește o soluție din 50 ml de înălbitor la 1 litru de apă și lasă bureții să se înmoaie bine în această soluție timp de 5 minute. Apoi clătește-i cu apă rece din abundență și lasă-i să se usuce complet înainte de a-i folosi din nou la spălatul vaselor.

Cuptorul cu microunde, soluția rapidă

Pe locul doi, în topul celor mai bune metode de a dezinfecta bureții de vase, se numără cuptorul cu microunde. El a avut o eficiență de peste 90%, deși analizele de laborator au mai depistat bacterii de salmonela. Pentru a fi eficient cuptorul, trebuie să lași buretele de vase să se înmoaie bine în apă și apoi să îl pui în cuptor, la temperatură maximă, timp de maximum 2 minute. Ai mare grijă să nu depășești timpul și să stai cu ochii pe burete. Ține cont și de faptul că nu poți pune la cuptorul cu microunde bureții care conțin aluminiu sau orice alt fir metalic.

Oțetul și amoniacul,

Așa cum era de așteptat, oțetul s-a dovedit mai eficient decât amoniacul, omorând bacteriile în proporție de 99,6%. Pentru soluția cu amoniac, rezultatul a fost de 97%. Pentru a folosi cele două soluții în mod eficient, trebuie să lași bureții de vase să stea la înmuiat timp de 5 minute, apoi să clătești bine cu apă.

sursa foto: 123rf.com