Învață să recunoști cele mai importante semnale pe care ți le transmite câinele tău, dar mai ales semnele subtile când se teme și când intră în panică. Iar pentru acest lucru, trebuie să fii atentă îndeosebi la coadă, urechi și la expresia feței.

Ce înseamnă când dă din coadă

Cei mai mulți stăpâni cred că, în momentul în care câinele dă din coadă, este bucuros. În realitate, acest lucru înseamnă că vrea să interacționeze cu tine, dar nu neapărat că este bucuros sau prietenos. De cele mai multe ori poate să fie un simplu salut, dar când mișcarea este nervoasă și rapidă, înseamnă că se află într-o stare de tensiune. Trebuie să fii atentă la circumstanțe și să reții că, dacă își ține coada ridicată și devine atent la ceva, înseamnă că este pe cale să atace sau să fugă de lângă tine. Iar dacă își ține coada între picioare, fie este relaxat, fie este nesigur pe el și temător. De obicei, sentimentul de nesiguranță este exprimat printr-o mișcare ușoară a cozii.

Cum interpretezi semnalele urechilor

Un câine relaxat își ține urechile îndreptate înainte și ușor lăsate. Și le lasă pe spate și le lipește de cap doar dacă este speriat de ceva sau dacă vrea să îți arate că tu ești stăpâna, iar el te ascultă. În cazul acesta, când vrei să îl mângâi, va lăsa capul mai jos și își va lăsa urechile. Dar, dacă se teme de tine și are intenția de ataca pentru a se apăra, își va lăsa urechile pe spate, le va ține încordate și va avea o postură rigidă.

Expresia ochilor, deosebit de importantă

Când câinele devine nervos sau este speriat, pupilele se îngustează, își ridică sprâncenele și clipește foarte des. Dacă vrea să atace, va privi fix către țintă, iar pupilele se vor dilata mai mult. Va mârâi, arătându-și colții și te va avertiza că nu se simte confortabil în poziția respectivă. Dacă este relaxat, expresia lui este veselă și destinsă, iar ochii exprimă mai degrabă curiozitate și bucurie.

sursa foto: 123rf.com