Una dintre cele mai bune metode să desărezi brânza maturată este să o ții câteva ore în apă rece, după ce ai tăiat-o în bucăți mai mici. Ține minte că este bine să desărezi doar brânza pe care vrei să o consumi cât mai repede sau să o folosești pentru o plăcintă.

Nu este bine să desărezi brânza în cantități mari și apoi să uiți de ea prin frigider, pentru că va căpăta o culoare gălbuie și un gust neplăcut. Brânza maturată se păstrează cel mai bine la saramură, dar când este prea sărată, iată ce soluții ai la îndemână.

Cum desărezi brânza. 4 metode încercate

Apă rece

Taie câteva bucăți din brânza sărată, atât cât ai nevoie pentru două – trei zile, și pune-le la frigider în apă rece peste noapte. A doua zi, brânza va avea același gust, dar mai puțină sare.

Apă rece și lapte dulce

Amestecă o cană de lapte dulce cu o cană sau două de apă rece și pune bucățile de brânză pe care vrei să le desărezi. Așteaptă câteva ore, apoi consumă brânza. Va avea un gust mai bun.

Apă rece și oțet

Pune apă rece într-o caserolă, adaugă bucățile de brânză sărată și toarnă o lingură de oțet. Se pare că oțetul face ca sarea să se dilueze mai repede în apă, iar brânza va fi mai potrivită la gust.

Apă rece și pâine veche

Pune apă rece într-un castron mai mare, adaugă brânza sărată și acoperă cu felii de pâine. Pâinea veche va absorbi sarea care se dizolvă din brânză, iar aceasta va avea un gust mai domol.

Cum să folosești brânza prea sărată și veche

Dacă ai prin frigider brânză foarte sărată, tare și veche, nu te gândi că este bună de aruncat. O poți folosi în câteva preparate delicioase, chiar dacă nu o mai mănânci ca atare.

În primul rând, poți să desărezi brânza și apoi să o amesteci cu smântână pentru o plăcintă țărănească delicioasă.

Dacă nu vrei să desărezi brânza, atunci o poți da pe răzătoare și o poți combina cu iaurt, cu smântână, cu brânză dulce sau cu spanac. Cu aceste combinații poți pregătit tot felul de plăcinte, pateuri și tarte gustoase, la care mai poți adăuga ceapă verde, pătrunjel sau mărar.