În funcție de modul în care este procesat, uleiul de măsline se împarte în patru categorii clare: extravirgin, pur sau virgin, de tescovină și din semințe.

Așa cum sugerează numele, uleiul de măsline extravirgin este uleiul de primă presă, din măsline bine coapte, de calitate, care au fost zdrobite prin mijloace mecanice, fără căldură și fără aditivi chimici.

Cu cât este arborele mai bătrân, cu atât măslinele sunt mai bogate în substanțe nutritive, vitamine și antioxidanți. Uleiul obținut din acești arbori seculari este cel mai bun, dar este și cel mai rar și cel mai scump. De obicei, un asemenea ulei nu se găsește în supermarket, doar în magazinele cu delicatese.

3 criterii să recunoști uleiul de măsline extravirgin

Pe piață, cele mai multe uleiuri de măsline sunt îndoite cu alte uleiuri vegetale ieftine. Dar iată câteva criterii care te ajută să recunoști un ulei de măsline de primă presă, de o calitate deosebită.

  1. Uleiul de măsline extravirgin trebuie să se îngroașe, dacă este ținut la frigider. Dacă nu se îngroașă la rece, înseamnă că a fost diluat cu ulei de rapiță sau cine știe ce alt ulei vegetal.
  2. Uleiul extravirgin are un gust puternic de sâmbure de măsline în notele de vârf și este ușor piperat, lăsându-ți un gust aromat, ușor iute și catifelat.
  3. Verifică pe etichetă aciditatea uleiului, aceasta trebuie să fie sub 1%. Un ulei de măsline cu o aciditate de 0,8% este un ulei de calitate superioară, foarte scump, de peste 20 – 30 de euro litrul.

Dar eticheta poate fi înșelătoare de multe ori. Cu toate că aceste criterii nu sunt pentru toată lumea concludente, ține cont de faptul că uleiurile de măsline din Italia și din Spania se numără printre cele mai bune din lume.

sursa foto: 123rf.com