Parmezanul, celebra brânză aromată și sfărâmicioasă produsă în Italia, este un deliciu vara cu pizza crocantă, cu salate de verdețuri și cu fructe proaspete. Tuturor ne place, dar este scump și nu am vrea să ne păcălim cu un produs de calitate inferioară. Iată câteva indicii să alegi un parmezan autentic, parfumat și gustos.

Parmezanul este o brânză scumpă, este delicioasă, dar puțini dintre noi își permit să cumpere cantități mari. Un triunghi de parmezan autentic este, însă, suficient pentru a da aromă unor preparate savuroase de vară, salatelor și fructelor. Iată cum să alegi un preparat de calitate.

Caută marca Parmigiano Reggiano

Evită parmezanul ras, tăiat cubulețe sau fulgi. De obicei, este vorba de o brânză tare, care imită parmezanul, dar nu este un parmezan autentic și nu are aroma amară și dulce pe care o are acesta.

Caută calupurile sau triunghiurile marcate cu marca Parmigiano Reggiano. Numai anumiți producători din anumite regiuni ale Italiei au voie să folosească această marcă.

Restul pot produce brânzeturi similare, mai ieftine, mai puțin maturate și aromate pe care le găsești sub denumiri de genul Grana Padano sau Pecorino. Nu sunt neapărat brânzeturi inferioare calitativ, dar nu au aroma unui parmezan de calitate.

Verifică brânza să aibă un strat de ceară

Parmezanul se produce din lapte de vacă integral, în combinație cu lapte smântânit, zer și alte ingrediente care ajută la fermentare. Rețețele sunt, bineînțeles, secrete.

Amstecul se încălzește în vase de cupru, fără să ajungă la punctul de fierbere, apoi se lasă să se răcească și să dospească în saramură aproape o lună. Ulterior, brânza este mutată în camere răcoroase unde este lăsată la maturat cel puțin un an.

Producătorii acreditați învelesc roțile de parmezan în mai multe straturi de ceară pe care este ștanțat numele autentic al produsului și anume Parmigiano Reggiano.

Verifică zona în care a fost produs un parmezan autentic

Legislația europeană permite producerea de parmezan autentic în provinciile de Parma, Bologna (în partea de vest a râului Reno), Modena, Mantova și Reggio Emilia. Denumirea lui este de origine controlată, iar producătorii din aceste zone produc parmezanul din laptele recoltat în perioada aprilie – noiembrie, când este mult mai gras și mai aromat.