Înainte de toate, eticheta și ștanța din piele naturală te asigură că ai ales un produs rezistent și bun. Bineînțeles, și pielea naturală poate fi de diverse calități și sunt produse argosite și vopsite cu soluții de proastă calitate. În general, însă, produsele din piele naturală sunt de calitate, costă mai mult, dar își merită banii.

Caută porii și micile imperfecțiuni

Dacă nu ești sigură că pantofii sau haina din piele pe care vrei să o cumperi este dintr-un material natural, caută micile imperfecțiuni. Pielea naturală, oricât de bine ar fi curățată și finisată păstrează zone unde se văd porii.

Pot apărea și mici pete, dungi, zone unde animalul a fost rănit sau zgâriat sau unde vopseaua nu a prins foarte bine din cauza grăsimii naturale.

La mănuși sau la jachetele din piele fină se văd cel mai bine porii.

Apasă ușor cu unghia materialul

Un alt test ușor, pe care îl poți face în magazin, este testul cu unghia. Apasă într-o zonă puțin vizibilă cu unghia, până când aceasta lasă o urmă evidentă. După o secundă sau două, pielea naturală care este elastică își revine și urma lăsată de unghie dispare. La pielea sintetică, este posibil ca urma unghiei să nu dispară deloc sau să își revină abia după ce o netezești tu.

Testul cu bricheta

La o haină sau la mobila tapițată din piele naturală, poți găsi o bucățică mică de material pe care să faci și testul cu foc. Apropie flacăra brichetei de material. Dacă e piele naturală, se va schimba ușor culoarea și va mirosi ca părul ars. Dacă e piele artificială, va lua foc și va mirosi a plastic.

Verifică marginile

Găsește marginile materialului la cusături și apasă cu unghia. Pielea naturală se desface în câteva straturi elastice și de obicei tăiate puțin neregulat pentru că este mult mai elastică. Pielea artificială este făcută dintr-un singur strat și tăiată drept.

sursa foto: 123rf.com