În România se fabrică zeci de brânzeturi, din cele peste 600 de tipuri de brânză din toată lumea. Telemea, caș, cașcaval, brânză proaspătă, cremă de brânză și multe alte specialități care au toate același ingredient comun: laptele. Pe lângă acesta, culturile lactice și cheagul natural joacă rolul principal în fermentație și fac brânza bună.

Brânza falsă este făcută din cu totul alte ingrediente care nu au nicio legătură cu laptele. Se folosesc în principal uleiuri hidrogenate, prafuri cu aromă de lapte, amidon și cine știe ce alte substanțe chimice care ajută la închegarea acestor ingrediente.

Iată principalele criterii după care poți deosebi brânza bună de cea falsă

Eticheta, informația de bază

Producătorii corecți vor trece întotdeauna ingredientele de bază pe etichetă și aditivii folosiți. De asemenea, trebuie trecut și procentul de grăsime precum și perioada de valabilitate. Bineînțeles, și etichetele pot fi falsificate. Iar în magazinele de la piață de obicei brânza se vinde la kilogram și nu ai acces la etichetă. În cazul acesta te ajută următoarele criterii.

Culoarea foarte albă este dubioasă

Pe măsură ce fermentează, laptele capătă o ușoară tentă gălbuie de la grăsimea lui naturală și de la culturile lactice folosite. O brânză imaculat de albă ar trebui să te avertizeze că este făcută din uleiuri, prafuri și coloranți. Ferește-te să o cumperi!

Textura prea fină și compactă

Brânza falsă, obținută din grăsimi vegetale este mai fină și compactă, fără găurele. Brânza bună, din ingrediente naturale, are mici găurele și imperfecțiuni. O brânză prea netedă este cu siguranță falsificată, de obicei cu clorură de calciu.

Concentrația de apă

Sigur că brânza stă în saramură. Dar, când cumperi o cantitate mică, acasă o pui pe o farfurie. Dacă începe imediat să lase prea multă apă, aproape incoloră, este clar o brânză falsă. Branza bună, fie că este proaspătă sau maturată, nu lasă decât foarte puțină zeamă în farfurie sau aproape deloc.

Brânza bună nu se înmoaie

Dacă o pui la desărat, brânza falsă începe să se înmoaie și își pierde forma. Se dizolvă în apă și nu mai are niciun gust bun. Brânza de calitate nu se înmoaie decât foarte puțin când este pusă în apă. Ea pierde sarea, aflată în straturile superioare, dar grăsimea naturală din lapte nu se dizolvă.

sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cele mai scârboase tipuri de brânză!