Mobila din lemn de mahon trebuie ștearsă cu un burete înmuiat în apă cu oțet, apoi lustruită cu o lavetă moale și uscată, până când își recapătă luciul și dispar urmele de apă. Dacă are nevoie de un strat protector, freacă suprafața uscată cu ceară și lustruiește la final tot cu o lavetă uscată.

Petele de apă sau de praf de pe mobila din lemn de stejar se scot cu lapte dulce. Freacă petele cu un tampon înmuiat în lapte și, după ce se usucă, lustruiește mobila cu soluții speciale din comerț.

Mobilierul lăcuit își păstrează luciul dacă este curățat cu o soluție slabă din apă și săpun lichid și apoi lustruit cu o lavetă moale înmuiată în alcool denaturat sau în ulei de in.

Petele de grăsime de pe mobilă pot fi scoase cu soluție de geamuri, dar care să nu conțină alcool sau amoniac pentru că aceste substanțe pot distruge luciul pieselor de mobilier.

Dacă mobila a fost arsă cu țigara, pata maronie se șterge cu o soluție de curățat metalul, după care se aplică o pastă fină din sare și ulei vegetal. La final, se curăță cu apă caldă și săpun lichid, apoi se lustruiește cu o lavetă uscată.

Suprafețele lemnoase vopsite în alb, se ung cu un amestec făcut dintr-o linguriță de parafină caldă la un pahar de apă caldă. Se lustruiește mobila cu acest amestec și se lasă să se usuce bine. La final, se lustruiește doar cu o cârpă moale și uscată.

sursa foto: 123rf.com