Oalele și tigăile, tacâmurile și toate vasele din inox sunt elegante și durabile în timp. Dar sunt și pretențioase pentru că pe suprafața lor se vede orice urmă de mâncare și orice pată.

Ține cont de faptul că nu le poți curăța cu orice și că trebuie să te ferești de bureții și de detergenții abrazivi, care deteriorează luciul specific inoxului.

Chiar dacă ai ars mâncarea într-o tigaie de inox sau ai murdărit frigiderul din inox cu pete de grăsime, nu trebuie să le freci cu substanțe abrazive.

Cum scapi de arsuri și grăsimea întărită

Nu freca niciodată vasele de inox arse cu bureți de sârmă sau detergenți abrazivi. Lasă-le la înmuiat câteva ore în apă călduță și detergent lichid de vase. Poți adăuga și o linguriță de bicarbonat, să obții o soluție cât mai eficientă. Ulterior, folosește un burete moale și freacă energic petele de arsură sau grăsimea de pe suprafețele de inox.

Același sfat este util și pentru plitele de inox sau pentru cuptoarele cu microunde făcute din același material. Dacă petele nu se curăță complet, șterge oala sau tigaia cu un șervețel de hârtie, să fie uscată, presară pe pete bicarbonat și înmoaie-l cu o burete ud, ca să obții o pastă moale. Lasă bicarbonatul să acționeze câteva ore, apoi freacă din nou cu un burete moale până cureți complet zona.

Cum întreții vasele din inox strălucitoare

Șterge întotdeauna de apă vasele din inox după ce le speli. Plita, cuptorul sau frigiderul din inox trebuie șterse imediat și lustruite. Mineralele și sarea din apă lase urme albe inestetice pe suprafețele din inox.

O dată la câteva săptămâni, este bine să lași vasele sau tacâmurile din inox la înmuiat în apă cu oțet pentru câteva ore. Oțetul dizolvă calcarul și sarea care se depune din apă și te ajută să cureți mult mai bine vasele.

Vasele sau obiectele din inox cu multe pete de grăsime sau de apă mai pot fi lustruite și cu suc de roșii. Acidul din roșii curăță foarte bine suprafețele lucioase, fără să le deterioreze. Folosește o lavetă moale, înmuiată în suc de roșii și freacă bine zonele pătate, apoi spală cu apă caldă și detergent.

Folosește ulei pentru a întreține inoxul lucios

Încălzește oalele sau tigăile din inox la flacără mică, toarnă puțin ulei și așteaptă să se răcească puțin. Unge bine cu o pensulă interiorul vasului cu ulei cald și apoi mai ține-l câteva minute pe foc.

Oprește aragazul și când vasul este rece, curăță excesul de ulei cu un șervețel de hârtie. În interiorul vasului rămâne o peliculă subțire de ulei care previne depunerea calcarului și arderea mâncărurilor atunci când gătești.

sursa foto: 123rf.com