Problema este că mulți micuți refuză sau o poartă incorect. Află cum convingi copilul să poarte masca de protecție. îl ajuți pe alt tău să se conformeze regulilor. Anul acesta a venit cu provocări fără precedent și încă nu s-a terminat. Dr. Adrian Streinu-Cercel estimează că efectele pandemiei vor dura până în 2023.

Pericol de infectare

Problema e că și atunci când poartă mască, micuții o ating constant, ceea ce crește pericolul de infectare. Lasă nasul afară sau chiar o scot de la gură în timpul orei la școală. Unii se mai gândesc să facă schimb de măști purtate… Și uite așa virusul poate circula în voie de la copil la copil, iar clasele de elevi pot deveni adevărate focare de infecție.

Cum convingi copilul să poarte masca. Explică-i de ce

O parte din problemă este vârsta. Un copil mai mic poate să nu înțeleagă bine ce se întâmplă și care este pericolul. Ca urmare, va fi mai puțin compliant. Tu știi cum să-i vorbești copilului despre coronavirus? Iată ce te sfătuiesc psihologii. Preșcolarii pot fi convinși să poarte masca de protecție cu ajutorul poveștilor. Îi poți spune, de exemplu, că virusul este personajul negativ, de care trebuie să ne protejăm. Luptăm împotriva lui spălându-ne des pe mâini, dar și acoperindu-ne fața cu un scut de protecție special. Adaptează-ți descrierea în funcție de preferințele celui mic. Poți implica și personajele lui preferate din desene animate. Explică-i și că, purtând mască îi protejează și pe cei dragi care pot fi mai afectați, cum ar fi bunicii.

Citește și: Regulile sanitare anti-COVID la școală

Cum ajuți copilul cu dizabilități să poarte masca

Poate până la urmă nu e așa de greu să convingi copilul să poarte masca de protecție, atunci când este vorba de un copil tipic. Totuși, cei cu anumite dizabilități cum ar fi autismul se pot speria și li se poate declanșa o criză dacă sunt obligați să-și acopere fața. Cei cu ADHD sunt mai puțin complianți și pot să se împotrivească și ei. În aceste cazuri, părintele trebuie să lucreze împreună cu terapeutul și educatorul pentru a desensibiliza micuțul la acest aspect.

Atenție la alergia la mască

Mai există și problema alergiilor cutanate. Părintele ar trebui să aleagă masca astfel încât să fie dintr-un material hipoalergenic, fără coloranți sau înălbitori care să provoace reacții. Un aspect neluat în seamă de mulți este dificultatea de a citi expresiile faciale atunci când toată lumea poartă mască. În plus, de multe ori elevii nu înțeleg foarte bine ce spune profesorul, întrucât sunetele emise așa sunt mai slabe. O soluție ar putea fi și viziera, care protejează întreaga față, dar lasă gura la vedere. Pentru unii copii ar putea să fie mai puțin incomodă și mai agreabilă.

Citește și: Cum recunoști o mască medicală de bună calitate!

Cum convingi copilul să poarte masca. Lasă-l să aleagă modelul

Un alt mod de a-l face să fie încântat să poarte mască de protecție este să-l implici în cumpărarea sau – de ce nu? – în confecționarea ei. Dacă tu nu știi să coși, puteți alege împreună materialul și merge la o persoană care are mașină de cusut. Va vedea procesul de fabricare sau chiar se poate implica, după puterea lui și disponibilitatea de a-i explica a croitorului. Fetițele își pot asorta masca la restul ținutei, iar asta le va încânta. Totodată, dacă alegeți una textilă reutilizabilă, implică-l în întreținerea ei. Poate fi, de exemplu, responsabil să o spele și să o pună în coșul cu rufe de călcat, după ce s-a uscat.

Sursa foto: 123rf.com