Cuprins
Sarmalele de Crăciun se pregătesc întotdeauna în foi de varză murată, pentru a păstra tradiția bunicilor noastre. Și tot de la bunici fiecare am păstrat cel mai bun mod să condimentezi sarmalele de Crăciun, pentru că foaia acră de varză și carnea grasă de porc nu se împacă bine cu orice condimente.
Sunt rețete de sarmale mai dulci și aromate cu cimbru sau cu rozmarin și un strop de dafin, dar sunt și rețete de sarmale picante, cu mai mult piper și boia. Pentru a fi pe placul tuturor invitaților la masa de Crăciun trebuie să găsești un echilibru și să pregătești sarmale cu adevărat savuroase, iar pentru acest lucru îți arătăm mai jos cum condimentezi sarmalele de Crăciun și cum să folosești câteva trucuri pentru a face carnea mai pufoasă și mai aromată.
Câtă carne și câtă grăsime se folosește la sarmale
Multe gospodine începătoare se întreabă câtă grăsime se poate pune în sarmale să nu fie grețoase, ci pufoase și sățioase. Unele încearcă să gătească sarmale mai dietetice și înlocuiesc o parte din carnea de porc cu carne de vită sau carne de pasăre. Dar grăsimea are rolul ei deoarece face carnea mai fragedă, topește foaia de varză și amplifică aroma condimentelor.
Așadar, la sarmale este nevoie și de grăsime de porc, de preferat de pe piept. Nu poți face sarmalele de Crăciun doar din carne macră, fără grăsime, pentru că nu vor avea gust savuros.
Dar câtă grăsime este necesară? Cea mai potrivită combinație este pulpa de porc cu piept de porc care conține șuvițe de grăsime în cantități aproximativ egale sau cel mult 40% piept de porc și 60% pulpă de porc.
Cum condimentezi sarmalele
Rețetele vechi de la bunici conțineau de obicei doar sare, piper, cimbru și busuioc. La acestea, bunicile mai adăugau în oală, printre sarmale și bucățele de cârnați afumați sau costiță afumată pentru a le spori gustul delicios.
Iată cum condimentezi sarmalele de Crăciun, dacă vrei să fie mai dulci sau mai picante.
Condimente pentru sarmale aromate și dulci
La 500 de grame de carne poți folosi două lingurițe dintr-un amestec cu următoarele ierburi aromatice toate uscate:
- Jumătate de linguriță de cimbru
- Jumătate de linguriță de mărar și pătrunjel
- Jumătate de linguriță de rozmarin
- Jumătate de linguriță de boia dulce
- Un vârf de cuțit de coriandru
- Un vârf de cuțit de zahăr
- Un vârf de cuțit de piper alb măcinat
Aroma sarmalelor este completată cu ceapa bine călită, cu foi de dafin și crenguțe de cimbru și de busuioc care se pun la fiert printre sarmale. De asemenea, se adaugă bucăți de cârnați afumați sau de slănină afumată pentru un gust cu adevărat delicios.
Condimente pentru sarmale aromate și ușor picante
Mulți români preferă sarmalele ușor picante, de aceea se folosesc cantități puțin mai mari de ceapă și piper, dar și o bucată mică de hrean care se pune la baza oalei, pe foi de varză, înainte de a așeza sarmalele în straturi pentru fiert. Nu uita de cârnați afumați care se pun printre sarmale.
Pentru o cantitate de 500 de grame de carne, poți folosi două lingurițe rase din următorul amestec:
- Jumătate de linguriță de cimbru
- Jumătate de linguriță de piper negru sau alb măcinat
- Jumătate de linguriță de boia iute
- Un vârf de cuțit de rozmarin
- Puțin pătrunjel uscat
- Un vârf de cuțit de zahăr
Trucuri pentru sarmale pufoase și delicioase
Carnea tocată de porc va prinde un gust delicios și va fi mult mai pufoasă dacă adaugi două linguri mari de pastă de roșii sau de zacuscă.
Orezul se spală bine și se pune la călit cu ceapa, după ce solzișorii de ceapă s-au înmuiat. Orezul călit cu ceapa capătă un gust mai bun și se fierbe mai repede, când pui sarmalele la fiert.
Tot împreună cu ceapa se pun la călit un morcov mic, dat pe răzătoare și un ardei gras roșu mic, tăiat cubulețe. Ceapa călită cu aceste legume și cu un adaos de zacuscă, pastă de roșii și chiar o lingură de vinete coapte se adaugă în carne și vor da un gust cu totul deosebit și delicios.
Carnea tocată și ceapa se amestecă bine cu amestecul de condimente prezentat mai sus. Și nu uita că cele mai bune sarmale sunt cele fierte cu vin roșu și lăsate la foc mic în cuptor aproximativ 3 – 4 ore.