Spre deosebire de câini, care produc doar 10 sunete, pisicile emit până la 100 de sunete prin care comunică cu tine. Când te întorci acasă, pisica te va întâmpina cu tot felul de miorlăituri şi mârâituri “dulci”. Când este fericită, toarce, iar dacă îi este foame, miaună “sfâşietor”. Când este speriată şi nu te acceptă în preajma ei, produce un “hârâit” de avertizare, iar dacă te ameninţă, îşi curbează spinarea, îşi zbârleşte coada şi îşi lasă urechile pe spate.

Pisica fericită se alintă în diverse moduri

Dacă pisica ta are încredere deplină în tine şi este fericită, se va rostogoli la picioarele tale şi îşi va expune burtica să o mângâi. Când este atentă la ce faci, dar este relaxată, stă ghemuită pe lăbuţe şi îşi întinde coada în prelungirea corpului. Dacă o mângâi, îşi scoate alternativ gheruţele de la lăbuţele din faţă şi te atinge ca şi cum ar “frământa”. Dacă îşi freacă nasul sau fruntea de mâna sau de faţa ta, este semn de mare afecţiune. Când îşi freacă obrajii şi corpul de tine, vrea să îşi marcheze teritoriul.

Când se opreşte dintr-o activitate să îşi lingă blăniţa, înseamnă că nu mai ştie ce să facă şi caută o soluţie.

Urechile ei îţi spun când e supărată 

Când pisica ta este liniştită, îşi ţine urechile puţin aduse spre spate şi orientate spre exterior. Dacă are urechile ciulite, este foarte atentă la un zgomot pe care tu, poate, nu îl auzi. Dacă urechile ei sunt date pe spate, fie este speriată, fie se pregăteşte să se apere. Urechile pliate pe spate sunt semn de supunere faţă de un alt animal care o ameninţă. Dacă urechile ei sunt îndreptate înainte, este furioasă şi este posibil să te atace. Când cercetează ceva nou, îşi mişcă urechile des şi le ţine îndreptate înainte.

Coada îţi arată că vrea să se joace

Pisica ta îşi leagănă coada şi se uită cu ochi strălucitori la tine. Este semn clar că vrea să fie alintată sau că vrea să se joace. Dacă face o mişcare nervoasă din vârful cozii, nu este nicidecum prietenoasă. Iar dacă îşi înfoaie coada, înseamnă că este furioasă şi dispusă să atace. Coada înfoiată o face mai mare şi mai periculoasă. Dar dacă îşi ţine coada vertical, cu vârful puţin curbat, este doar curioasă.

Photo credit: Trish Hamme / Foter / CC BY