Află de la psiholog ce poate face părintele să prevină sau să trateze influența negativă a anturajului. Până să ajungă într-un grup de prieteni, ”copilul are baza educației făcută în familie”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin.

”Dacă fundamentul este solid și comunicarea este menținută pe măsură ce crește, nu îi va fi teamă să le spună părinților în cazul în care întâmpină greutăți sau întâlnește lucruri ciudate în anturaj. Dacă știe ca nu îl vei judeca, nu îi vei face reproșuri interminabile, nu îl vei pedepsi excesiv sau gratuit, nu îl vei disprețui, atunci se va sfătui cu tine, când apar probleme”, adaugă specialistul. 

Citește și: 5 probleme care pot ruina relația părinte-copil

De ce se lasă influențat negativ de anturaj

Influența negativă a anturajului poate fi una puternică. Cel mai important lucru pentru adolescenți este să fie acceptați de grupul din care vor să facă parte. Ca urmare, ei doresc să se conformeze unor norme sociale general acceptate de către ceilalți. Problema apare atunci când ei cred că pentru a fi primiți într-un anturaj anume este nevoie să adopte anumite comportamente negative, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau droguri, relațiile sexuale întâmplătoare etc. Totuși, dacă adolescenții fac parte dintr-un grup în care aceste comportamente nu sunt promovate, este cel mai probabil că nu le vor încerca.

Educă-l cât e mic

Creierul unui adolescent mai are nevoie de ani buni de dezvoltare până a ajunge la maturizarea psihică. El nu are încă abilitatea de a amâna recompensele imediate. Așa că va fi tentat de starea de bine pe care i-o dă, de exemplu, consumul de băuturi alcoolice, mai ales dacă prietenii îi sprijină acest comportament sau în mediile în care merge este încurajat să facă asta.

Ca părinte, nu poți face prea multe dacă deja a ajuns la vârsta adolescenței. Înainte de această perioadă îi poți sădi în suflet convingeri sănătoase la care să se întoarcă mai târziu. Poate că va încerca să fumeze sau să bea, dar nu va deveni dependent.

Citește și: Adolescentul vrea să fie independent. Cât de multă libertate îi dai?

Încurajează-i prieteniile bune

Încă de când este mic, ar fi bine să-i cunoști prietenii și să-l încurajezi să intre într-un anturaj bun. Împreună cu alți părinți puteți să organizați întâlniri și excursii, astfel încât copiii să socializeze și să-și formeze relații pe care să le păstreze în timp.

Îl poți înscrie la activități extrașcolare unde știi că va întâlni adolescenți preocupați de lucruri interesante, care îl pot influența în bine. Dacă școala la care merge este ”renumită” pentru consumul de droguri sau dacă a intrat într-un anturaj prost acolo, poate ar fi mai bine să îl muți în altă parte.

Discută cu el despre influența negativă a anturajului

Pentru ca adolescentul să nu ajungă în situații limită, ar fi bine ca să nu eviți discuțiile pe teme dificile încă din copilărie. Dacă cel mic îți pune o întrebare sau vezi că are o curiozitate răspunde-i. Unele teme s-ar putea să te scandalizeze sau vei considera că e prea mic ca să le abordezi. Nu face asta, ci explică-i-le pe înțelesul lui.

Nu evita niciun subiect de discuție. Altfel, va înțelege că există anumite lucruri pe care nu trebuie să le spui părinților. Fii sigură că nu îi va trece curiozitatea, ci va discuta pe viitor doar cu prietenii lui.

Citește și: Cum controlezi anturajul adolescentului. Ce te sfătuiește psihologul să faci

Învață-l să aleagă bine

În loc să îi spui tu care sunt alegerile corecte, ar fi bine să îl determini să le prefere printr-o educație în care să îi dezvolți capacitatea de a distinge între bine și rău. Altfel, degeaba îi spui, de exemplu, să nu se apuce de droguri, dacă nu îi și explici de ce și cum să facă față tentațiilor. Totodată, învață-l de mic că nu trebuie să obțină aprobarea tuturor pentru a fi cu adevărat valoros. Astfel, nu va fi tentat să facă ceva ce îi pune în pericol sănătatea doar pentru a face pe plac grupului.

Citește și: Soțul tău înjură? Cum îl convingi să nu mai facă asta

Convingerile sănătoase combat influența negativă a anturajului

”Sigur ca este importantă alegerea școlii, a cercurilor sportive, artistice sau sau a cartierului unde locuiți. Dorința lui va fi să-i imite pe cei din jur și de a se integra. Copiii vor avea tendința de a imita ce consideră că e cool, chiar dacă vorbim de tatuaje, consum de pornografie, alcool sau droguri ușoare. 

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Dacă adolescentul are anumite principii de viață adânc sădite în sufletul lui despre ce este drept, corect, sănătos, benefic, atunci ele îl vor ajuta foarte mult ca repere. De asemenea, dacă părinții mențin legătura cu copilul, nu îl judeca, nu îl pedepsesc, nu încearcă să îl manipuleze, atunci el se va consulta cu ei când are o problemă. Adolescența înseamnă experimentarea vieții și căutarea identității, deci nu poate exista o adolescență fără probleme. Important va fi cum va trece peste ele,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com