Cele mai multe restaurante și pizzerii îndrăgite își continuă livrările acasă în această perioadă și este chiar recomandat să le susținem, așa cum putem, pentru a salva locuri de muncă și oameni care lucrează pentru noi chiar și în aceste zile dificile.

Iată cum să comanzi pizza acasă în deplină siguranță, fără teama de a te infecta cu noul coronavirus.

Comandă on-line și plătește on-line

Ar fi indicat să plătești pizza on-line, având în vedere că nu este bine să folosești prea des bancnote în această perioadă. Cu toate acestea, în România avem un caz mai special, deoarece bancnotele noastre sunt realizate din plastic și pot fi dezinfectate ușor cu alcool sanitar, astfel încât să nu ne mai fie teamă să le folosim când le scoatem de la bancomat.

Cutiile de pizza se aruncă imediat

De îndată ce sosește comanda, pune-ți mănuși în mâini, desfă cutiile de pizza și folosește două ustensile de bucătărie să transferi pizza pe farfuriile de acasă, bine spălate înainte.

Cutiile se pun într-un sac de gunoi de preferat biodegradabil și se aruncă imediat la ghenă.

Ține minte că noul coronavirus rezistă aproximativ 24 de ore pe carton și aproape 3 zile pe suprafețele din plastic. De aceea, cutiile trebuie aruncate imediat, chiar dacă livratorul care ți le-a adus acasă a purtat mănuși și mască. Este bine să fim prevăzători și foarte atenți la detalii și să ne ferim cât putem de orice obiect care ar putea fi contaminat.

Spală-te pe mâini cel puțin 20 de secunde

După ce ai aruncat cutiile, dă jos mănușile și spală-te bine pe mâini cu săpun din abundență timp de cel puțin 20 de secunde.

Coronavirusul supraviețuiește într-un înveliș de lipide și proteine care poate fi ușor distrus de săpun, dar numai dacă te speli imediat pe mâini, fără să atingi alte obiecte prin casă și nici propria față.

Cum consumi pizza în siguranță

Pizza se consumă cu mâinile bine igienizate și numai cu tacâmurile tale de acasă. Este mai bine să nu folosești tacâmurile din plastic primite la pachet.

Ca o măsură de prevedere în plus, poți pune pizza la cuptorul cu microunde încă un minut sau două minute la temperatură maximă.

Nu există deocamdată studii care să dovedească dacă noul coronavirus poate supraviețui la o asemenea temperatură în cuptor, dar este o măsură de precauție în plus care în mod cert scade foarte mult riscul de infectare.

Ne bazăm de asemenea și pe buna credință a bucătarilor care respectă toate măsurile de igienă atunci când pregătesc și ambalează pizza sau alte preparate pe care le comandăm de la restaurante.