Pițigoii, vrăbiuțele, cintezele, florinții, lăstunii sau rândunelele sunt păsările cântătoare cele mai populare în grădinile noastre. Nu doar că te încântă cu ciripitul lor vesel, dar îți curăță legumele și florile de tot felul de insecte dăunătoare, de molii, de lăcuste și de viermi.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/03/cinteza-in-iarba-1024x689.jpg)
Ciocănitoarea este și ea una dintre cele mai utile păsări pe care trebuie să o atragi în grădină, mai ales dacă ai pomi fructiferi. Nu degeaba i se spune ”doctorul copacilor”!
Iar despre barză, trebuie să știi că este o pasăre protejată de lege la noi în țară, cuibul ei nu trebuie stricat, iar pasărea trebuie ajutată să cuibărească în apropiere de casă, deoarece stârpește sute de brotaci, broaște și rozătoare în fiecare vară.
Cum te ajută păsările cântătoare
Înainte de toate trebui să știi că prezența albinelor și a păsărilor cântătoare în grădina ta este o dovadă că locul este prielnic și pentru tine și pentru sănătatea ta.
Albinele, fluturii sau păsările nu mai vin în zonele puternic poluate, în zonele în care se folosesc intens insecticide, în zonele cu ape murdare și pline de substanțe toxice. În aceste zone este periculos și pentru tine să trăiești!
Prezența multor albine și păsări în grădină îți arată că aerul pe care îl respiri este încă un aer curat și sănătos. Păsările de talie mică, în mod deosebit, sunt de mare ajutor în grădini.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/03/pitigoi-albastru-3.jpg)
Pițigoii, cei mai răspândiți în țara noastră, de la câmpie până sus la munte, stârpesc în medie 700 – 900 de larve, omizi și viermișori pe zi atunci când își hrănesc puii. Pițigoii pot crește până la 10 – 12 pui într-o singură pontă, dacă au surse bogate de hrană, și în anii buni pot avea câte două ponte.
La fel de harnici sunt și pițigoii albaștri care pot crește și ei între 10 și 16 pui în mai multe rânduri pe an. Alături de pițigoi, cintezele, florinții și scatii sunt și ei adevărați devoratori de omizi, larve și insecte, curățând pomii fructiferi și straturile cu legume.
Cum poți atrage păsările în grădină
Ajută păsările să găsească adăpost în grădina ta. Montează căsuțe din lemn în copacii înalți, cu ramuri dese, unde se simt ele mai bine protejate. Încurajează rândunelele sau lăstunii să cuibărească pe lângă casa ta. Există și cuiburi special concepute pentru rândunele care pot fi agățate sub streașină și care se găsesc pe site-urile specializate pentru ocrotirea păsărilor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/03/florinte-1024x740.jpg)
Plantează caprifoi, iederă, măceșe și arbuști fructiferi precum mure și zmeură. Te vei bucura și tu de ele, dar și păsările care găsesc în aceste tufe o mulțime de insecte și larve pentru a-și hrăni puii.
Margaretele, floarea soarelui, echinaceea, aster sau crăițele sunt flori ale căror semințe sunt preferate de păsările cântătoare toamna și iarna, când nu mai găsesc suficiente insecte pentru hrana lor zilnică.
Pune-le la îndemână o sursă curată de apă, într-un loc suspendat, unde nu pot ajunge pisicile. Pe timp de secetă, dacă nu au în apropiere un izvor sau o sursă naturală de apă, păsările trebuie ajutate cu apă curată.
Iarna, oferă-le semințe hrănitoare de floarea soarelui, bucăți de mere, slănină crudă, mălai și spărtură de orez. Păsările vor rămâne în apropierea grădinii și îți vor fi de ajutor în fiecare an!
Citeşte şi despre cum să scapi de șoareci – soluții să scapi de rozătoare!