La masa festivă de Revelion, se servesc mai întâi aperitivele și salatele, de aceea, deasupra farfuriilor pentru felurile principale se pune un bol sau o farfurie mai mică. În stânga sus, trebuie pusă o altă farfurie mai mică pentru pâine, deoarece nu este deloc elegant să servești pâinea de pe șervețel sau de pe fața de masă.

Bolul pentru supă este opțional, dacă servești sau nu un astfel de preparat. Dar farfuria de serviciu, cea mai largă și întinsă este obligatorie pentru o cină elegantă de petrecere. Pe această farfurie se pune cea destinată fripturilor sau felurilor principale.

Cum așezi tacâmurile lângă farfurii și ce reprezintă fiecare

Urmărește schema de mai sus și va fi ușor să așezi tacâmurile. Așezarea tacâmurilor din dreapta, de la dreapta la stânga, îți indică și ordinea în care se servesc preparatele.

Furculița pentru fructe de mare și lingura pentru ceai sunt opționale și se așază la masă numai dacă este nevoie de ele și doar înainte să se aducă preparatele respective.

De asemenea, lingurița pentru desert sau furculița pentru salata de fructe se aduc și ele pe masă doar la desert, nu se pun de la început.

Nu se așază mai mult de 3 cuțite lângă farfurie și întotdeauna se pun cu partea tăioasă spre farfurie.

Paharele și ceașca de cafea

La fel ca celelalte tacâmuri, paharele se așază la masa festivă de Revelion în funcție de băuturi. Dacă servești o tărie, este suficient să ai pe masă paharul mai mic pentru sherry, un pahar de vin și unul de apă.

Dacă preparatele culinare impun un pahar de vin alb, acesta se aduce la masă după ce au fost luate paharele de sherry și cel de vin roșu.

Ceașca de cafea se aduce doar când se va servi cafeaua, după masă, și se pune în dreapta, sub paharul de apă care trebuie să fie mereu plin.

sursa foto: 123rf.com

Vezi și ce nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de Revelion