Paharele de vin pentru masa de Revelion nu trebuie să fie neapărat pahare scumpe din cristal. Dar este bine să cumperi seturi de pahare din sticlă de calitate, frumos lucrate, cu o transparență și o strălucire profundă, astfel încât să pună în valoare culoarea vinului servit.

Cum alegi paharele pentru vin roșu

Sunt paharele cu o cupă rotundă și mare, aproape ca un glob. Cele cu deschiderea mai largă sunt potrivite pentru vinul roșu, tare și aromat, pentru a elibera parfumul și notele intense ale vinului.

Iar cele care au cupa rotundă, dar deschiderea cupei mai mică sunt potrivite pentru vinurile roșii mai deschise la culoare, eventual demidulci, cu arome mai puțin intense decât vinul roșu tare.

Cum alegi paharele pentru vin alb sau rose

Sunt de obicei pahare de tip lalea, cu o deschidere mai mare sau mai îngustă a cupei, în funcție de aroma vinului. Alege o cupă mai îngustă pentru vinul cu aromă florală sau fructată, pentru a păstra mai bine aroma delicată, după ce vinul este turnat în pahare.

Paharele de vin pentru masa de Revelion. Cum se servește vinul spumant

Așa numitele pahare de șampanie sunt fie foarte înguste și înalte pentru a păstra mai multă vreme acidul parfumat al șampaniei, fie pahare cu o cupă ovală, foarte puțin adâncă și cu o deschidere mare. Cele din urmă sunt destinate unei cantități mici de vin spumant care poate fi consumat din câteva înghițituri, spre exemplu pentru șampania cu care sunt întâmpinați oaspeții.

Paharele pentru cocktailuri pe bază de vin

Pentru aceste băuturi aromate și de obicei mai dulci este bine să alegi pahare cu o formă deosebită cum este paharul Madeira. O formă de clepsidră sau o formă de lalea răsucită ar fi potrivite. Neapărat trebuie să aibă un picior de mărime medie, să nu depășească piciorul înalt al paharelor pentru vinuri roșii.

Paharele de vin se aduc pe rând la masă

Conform ghidului simplu de mai sus, este bine să ai în casă măcar trei seturi de pahare de vin. Paharele pentru vin roșu nu trebuie să lipsească, pentru că acesta se servește întotdeauna la friptură și la sarmale. Paharele pentru vin alb sunt de asemenea importante și se aduc la pește sau la desert.

Iar paharele pentru vin spumant sunt cu atât mai mult importante la miezul nopții de Revelion, când toată lumea ciocnește o șampanie.

Paharele de vin se aduc pe rând la masă, în funcție de vinul servit, pe când paharele de apă și suc sunt tot timpul lăsate la îndemâna mesenilor.

Citește și cum poți curăța petele de vin după petrecere!