Trandafirii nobili se altoiesc după aceeași tehnică precum pomii fructiferi și ai nevoie de un portaltoi sănătos și de altoi viguroși, tăiați de la trandafirii care ți-au plăcut.

Dacă vecinii au un soi de trandafir deosebit, poți încerca să îl altoiești și tu pe un fir viguros de măceș sau pe un trandafir sănătos, care nu face flori prea frumoase.

Majoritatea trandafirilor nobili cresc pe rădăcini de măceș, care este mult mai rezistent la boli și dăunători decât trandafirii înmulțiți prin butași.

Altoirea pentru trandafirii nobili în ochi crescând

Primăvara se pot face altoiri la începutul lunii mai, dacă ai un portaltoi bun în curte. Se practică altoirea în ochi crescând, care are cele mai multe șanse de reușită în această perioadă a anului.

În lunile august – septembrie este recomandată altoirea în ochi dormind, după aceeași tehnică prezentată mai jos, doar că mugurii intră în adormire pe timp de iarnă, de unde vine și numele metodei.

Se curăță coletul portaltoiului de pământ, se înlătură tulpinile slabe și se lasă una singură, cea mai viguroasă. Se șterge bine de pământ și se taie coaja, la baza tulpinii, cu un briceag bine ascuțit în forma literei T. Tăietura orizontală poate fi de 1 cm, iar cea verticală dublă ca lungime.

Apoi se taie ochiul – altoi, adică un mugure de la trandafirul nobil pe care vrei să îl înmulțești și care are o frunză. Frunza se taie și se lasă doar codița ei, adică pețiolul.

Mugurele se taie cu o tăietură în V lungă de 2 cm și cu puțin țesut lemnos din tulpină. Se îndepărtează partea albă, iar coaja pe care se află mugurele și pețiolul se introduce în despicătura făcută pe portaltoi. Mugurele se acoperă cu coaja portaltoiului, iar partea care rămâne pe dinafară se înlătură. Se leagă apoi cu rafie de sus în jos și se lasă descoperit doar mugurele.

Se acoperă cu un strat de pământ de 7 – 8 cm și se verifică după 8 zile dacă altoirea a avut succes. Dacă pețiolul cade la prima atingere și mugurele este verde, altoirea a funcționat și din mugurele pe care l-ai altoit va crește un trandafir identic cu cel de la care ai luat altoiul.

Câteva sfaturi esențiale

Mugurele altoi trebuie tăiat de la o ramură sănătoasă, care are la bază aproximativ 7 mm diametru.

Poți preleva un mugure altoi și de la un trandafir nobil cumpărat de la florărie, care are la baza tulpinii muguri sănătoși și frunze.

Tăieturile trebuie făcute cu un briceag bine ascuțit, să nu zdrobești țesutul plantelor, și bine dezinfectat.

Tăieturile, atât pe portaltoi, cât și pe altoi, trebuie executate dintr-o singură manevră, să fie cât mai drepte și curate.

Este important ca ambele plante să fie sănătoase și verzi, să circule seva prin tulpini pentru a se prinde altoiul în câteva zile.

foto: 123rf.com