Unele soiuri de vin sunt mai bine gustate în combinație cu anumite mâncăruri, iar altele îți pot strica pofta, dacă nu sunt servite ca la carte.

Contează și modul în care este pregătită mâncarea. Preparatele la grătar au nevoie de un vin mai tare, în timp ce preparatele cu sosuri picante la cuptor cer un vin mai slab și spumant.

În general, mâncărurile puțin colorate cer vinuri albe și ușoare, iar mâncărurile picante și colorate cer vinuri roșii, mai tari.

Iată câteva sfaturi simple să alegi vinul potrivit pentru petrecere!

Cum combini aperitivele și desertul cu vinul

Se știe că aperitivele sunt mai gustoase cu vinul potrivit. Trebuie stropite cu puțin alcool pentru a da start petrecerii și a deschide pofta de mâncare.

Brânzeturile proaspete sau aluaturile cu brânză dulce se servesc cu vinuri albe seci și demi-seci.

Brânzeturile fermentate, sărate și ușor aspre sau picante merg mai bine cu vinuri roșii demi-seci sau vinuri care au o aromă specifică fructată.

Pentru gustările calde de la începutul mesei, care sunt de obicei și condimentate sau mai grase, ar fi bine să ai pregătit un vin alb sec sau un vin spumant tot alb, cu aromă tare precum Fetească sau Riesling.

La final, deserturile se combină tot cu vinuri albe, dar nu trebuie să fie la fel de dulci ca desertul. Sunt mult mai potrivite vinurile roze sau albe demi-seci și fructate precum Tămâioasa sau Cotnari.

Cum alegi vinul pentru friptură 

Carnea de miel sau de oaie cere un vin roșu, cu o aromă ușoară și plină precum Shiraz sau Cabernet. Cu cât este mai vechi vinul, cu atât este friptura de miel mai gustoasă.

Preparatele din carne de pui se potrivesc cel mai bine cu vinul alb, precum Chardonnay. Dacă gătești carnea de pui cu un sos gras și plin de arome este bun un vin alb sec sau demisec precum cele din soiurile Cabernet.

Peștele și fructele de mare merg de minune doar cu vinurile albe ușoare, demi-seci și puțin dulci.

Carnea de rață sau de curcan cere un vin roșu, slab și eventual sec, servit la temperatura camerei.

Cărnurile preparate în sosuri onctuoase, picante sau aromate se potrivesc cu vinuri roșii, acide, cu arome tari și profunde.

Cărnurile pregătite cu sosuri albe și ușoare, de muștar sau de iaurt, trebuie însoțite de vinuri albe și seci.

Sarmalele și alte preparate specifice de Crăciun din carne tocată și grasă necesită vinuri tari, roșii, intens colorate, aproape negre.

sursa foto: 123rf.com