CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Din vinete putem găti numeroase preparate delicioase, dar este important să știm cum să le alegem pe cele mai dulci și fără semințe. Toamna, este momentul să alegem vinetele pentru iarnă, vinetele pe care le putem conserva în bulion sau la congelator.

Cum alegi vinetele să fie cât mai fragede

Uită-te în primul rând la mărime și formă și apoi la coajă. Vinetele foarte groase și grele sunt pline de semințe.

Alege vinete mai subțiri, mai lunguiețe, cu coaja lucioasă și proaspătă. Trebuie să aibă o culoare închisă, aproape neagră.

Codița verde și proaspăt ruptă este și ea un semn că vinetele sunt fragede.

Dacă au codița neagră și arsă sau răsucită, înseamnă că au fost rupte de multe zile și că este posibil să fie bătrâne și iuți.

Codița neagră îți mai arată că vinetele nu au fost suficient de bine udate și vor fi amare.

Cum poți păstra vinetele pentru iarnă

Vinetele se pot conserva crude în suc de roșii, tăiate cuburi pentru tocănițele de iarnă. Se pun la borcan și se fierb la bain marie, ca să reziste mai multe luni.

Coapte și curățate de coajă, vinetele pentru iarnă pot fi puse la caserole de plastic în congelator. Când le dezgheți să pregătești o salată de vinete, pune-le într-o sită să se scurgă sucul. Altfel, zeama vinetelor va strica salata și maioneza.

Tot vinetele coapte mai pot fi conservate în ulei, la borcan. După ce le cureți bine, umpli borcanele de 400 g, adaugi puțin ulei și sare și le fierbi la baie de aburi ca să se sterilizeze. Este bine să le fierbi 30 de minute din momentul în care clocotește apa.