Avocado este un deliciu destul de scump în România, de aceea este bine să știi cum să îl alegi, să nu ajungi acasă cu fructe prea crude, care nu au un gust bun. Un avocado bine copt este întotdeauna mai închis la culoare, de un verde aproape negru. Cu toate acestea, există și specii de avocado care au coaja aproape neagră când sunt crude. Iată câteva sfaturi care îți vor folosi.

Ce înseamnă culoarea unui avocado

De obicei, fructele de avocado de un verde deschis sunt crude și tari. Ele se vor coace în aproximativ 5 – 6 zile, după cum poți vedea și în imaginea de mai jos. Dacă nu te grăbești să le folosești, le poți cumpăra să faci guacamole abia peste câteva zile.

Avocado care au coaja brun-verzuie sunt aproape coapte și nu vei aștepta mult să fie bune de mâncat.

Dacă are coaja aproape neagră, este un avocado bine copt, pe care trebuie să îl consumi chiar în ziua în care l-ai cumpărat.

Fermitatea pulpei

La fructele care par bine coapte, cu coaja maronie sau aproape negricioasă, trebuie să fii atentă la fermitatea pulpei. Presează ușor fructul în palme și dacă ți se pare prea moale, nu este recomandat să îl cumperi. Un avocado bine copt are consistența unei portocale coapte, care se simte suficient de moale, dar și fermă în același timp.

Verifică și codița

La fructele crude, codița nu se desprinde. La cele care au început să se coacă, poți desprinde ușor codița, iar sub ea pulpa se vede de un verde crud. Iar la un avocado bine copt, sub codiță se vede pulpa ușor verde-galbenă.

Ce poți găti cu avocado

Cel mai apreciat preparat pe care poți să îl gătești rapid cu avocado bine copt este guacamole, o salată cremoasă, răcoritoare și plină de energie.

Felii de avocado subțiri pot fi puse în orice salată de crudități sau frunze verzi.

Avocado tăiat bucățele mici poate fi adăugat la burito, la o salată de ton, la un sandvici cu piept de pui sau la quesadilla. Merge de minune și la supele cremă reci, de vară, precum supa de roșii, pe care o face mai cremoasă.

Cât de sănătos este un avocado

  • Acest fruct conține vitaminele B6, C, E si K, betacaroten, luteina, seleniu, potasiu, glutation si acizi grasi omega 3;
  • Este o sursă de proteine mai bună decât carnea;
  • Are un procent ridicat de fibre vegetale care ajută digestia;
  • Conține cu 35% mai mult potasiu decât o banană;
  • Conține un procent important de acid oleic benefic, care împiedică depunerile de colesterol;
  • Avocado este bogat în glutation, o proteină care întărește imunitatea organismului;
  • Acest fruct aduce un aport semnificativ de luteină, care protejează vederea și previne degenerarea maculară;
  • Grăsimile bune din avocado scad trigliceridele din sânge cu 20%.

sursa foto: 123rf.com