În prezent, există amenințări și tentații care erau necunoscute nouă. În plus, este important ca micuții să aibă oportunitatea de a-și completa educația. Și dacă nu ai timp să faci teme cu copilul, afterschool -ul ajunge să fie singura opțiune. Totuși, ar fi bine să nu te bazezi doar pe acest ajutor și să încerci să petreci cât mai mult timp cu micuțul, atunci când este posibil.

Ajutor la teme și socializare

Copiii ai căror părinți nu sunt acasă atunci când termină cursurile pot fi expuși la multe riscuri. Cei mai mici se pot teme să stea singuri, nu mănâncă și nu-și fac temele. Chiar și cei mai mari vor fi tentați să-și petreacă majoritatea timpului pe internet sau la televizor. Avantajele unui afterschool față de o bonă sunt că, în ciuda prețurilor mari, este totuși mai ieftin decât aceasta din urmă. Personalul este calificat și copilul poate fi ajutat la teme. În plus, are posibilitatea de a socializa cu alți copii.

Un loc în care să fie în siguranță

”Cei mai mulți părinți iau în considerare această variantă pentru că le oferă posibilitatea ca elevul să fie supravegheat când își face temele. De asemenea, se gânesc că, astfel, micuțul are posibilitatea de a primi o masă caldă la prânz și de a face și alte activități”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Dacă te-ai gândit că această variantă se potrivește mai bine copilului tău, rămâne să alegi și un afterschool din multitudinea de oferte. Bineînțeles, te vei gândi la preț – va trebui să fie ceva convenabil. Dar este foarte important și ca unitatea de învățământ să respecte normele de siguranță și de igienă. Mergi înainte de a-l înscrie și vizitează locul. Vorbește cu directoarea sau cu unul dintre profesori și observă cu atenție ce se petrece în jur.

Afterschool aproape de casă sau de școală

Mai este important ca afterschool-ul ales să fie aproape de casă sau de școală. Dacă unitatea de învățământ la care este înscris are și această opțiune, s-ar putea să fie cea mai bună alegere. Dar mai sunt și alte criterii de alegere, cum ar fi programul. Ar trebui să-l poată ține pe copil atât timp cât ai nevoie. Și atunci ești reținută la serviciu și nu îl poți lua la timp, ar trebui să existe o soluție – fie de a rămâne mai mult acolo, fie de a fi luat de altcineva. Ar putea fi chiar un alt părinte, vecin cu tine. Activitățile extracurriculare au ajuns să fie un lux și sunt destul de scumpe la un afterschool, dar pot fi și acestea un criteriu de alegere. Poate copilul tău vrea să facă anumite cursuri și doar într-o anumită unitate de învățământ le poate urma.

Cum să primești ajutor de la Stat pentru afterschool

Începând cu acest an școlar, elevii din clasele 0-IV pot primi tichete în valoare de 200 de lei pentru plata programelor de tipul „școală după școală”. Pentru a beneficia de ele, părinții trebuie să depună o cerere la unitatea de învățământ pentru fiecare copil în parte, la începutul anului școlar. Elevul va putea fi înscris la un after-school de stat sau particular.

Ce avantaje și dezavantaje sunt când îl dai la afterschool

”Personal, am avut o perioadă în care am optat pentru afterschool pentru fetița mea. M-am bucurat psihoterapeut Cristina-Radulescu-Ionde avantajele pe care le oferea, dar am cunoscut și dezavantajele. Acestea sunt legate de faptul că, practic, copilul nu mai are timp de joacă, de mers în parc, de socializat și cu alți prieteni care nu sunt la aceeași școală. Stă într-o clasă un număr prea mare de ore. Dacă are cine să-l supravegheze acasă și el este destul de conștiincios să-și facă singur temele, atunci eu aș opta pentru acceastă variantă. De asemenea, este important ca elevul să practice un sport sau să se joace în parc. În schimb, timpul petrecut la televizor sau pe internet să fie cât mai puțin sau deloc. Trebuie să-i imprimi copilului o rutină pe care să o respecte. Dar dacă toate acestea nu sunt posibile, afterschool-ul rămâne soluția ideală.”

Citește și:

Bunica, în rol de bonă

Temele micuțului, durerile tale de cap

Sursa foto: 123rf.com