Uleiul de măsline de calitate este cel presat la rece, din măsline bine coapte și de soi bun. Este un ulei sănătos, recomandat și în diete. Cu toate acestea, el nu trebuie combinat cu proteine, pentru că are o concentrație mare de grăsimi și nu te ajută să slăbești.

Uleiul de măsline presat la cald își pierde o parte din vitamine și din oligoelementele specifice, dar rămâne un ulei bun, pe care îl poți folosi la diverse preparate în bucătărie.

Se mai spune că uleiul de măsline nu trebuie folosit la prăjit. Fals! Grecii prăjesc legumele și carnea de când se știu cu ulei de măsline. El nu devine toxic la temperaturi ridicate, doar că își pierde proprietățile sănătoase, o bună parte din elementele care ajută sistemul nostru imunitar.

Ce urmărești pe etichetă când alegi uleiul de măsline de calitate

Ar fi bine să cumperi în general ulei produs în Italia, Spania și Grecia, cele trei state care cultivă soiuri de măsline de calitate și care produc încă ulei prin presare la rece.

Un producător care se respectă menționează pe etichetă soiul măslinelor, regiunea de proveniență și nivelul de aciditate.

Uleiul de măsline de calitate trebuie să aibă o aciditate sub 1. Procentul îl găsești în dreptul acidului oleic înscris pe etichetă. Dacă nivelul acidului trece de 2, deja este prea ridicat și nu este recomandat pentru consum.

Cum recunoști uleiul bun din magazin

Uleiul de măsline de calitate se comercializează în sticle de culoare închisă, verzi sau brune. Dacă este ținut în sticle transparente, uleiul își pierde din proprietăți și își schimbă gustul.

Verifică și data expirării, pentru că un ulei de măsline de calitate trebuie să fie cât mai proaspăt. Dacă se menționează pe etichetă că poate fi păstrat mai mult de doi ani, nu este un ulei bun. Trebuie să cumperi ulei produs în anul respectiv, în cantitate mică pentru că este perisabil și nu rezistă mult timp în cămară.

sursa foto: 123rf.com