Noile aparate de aer condiționat, de tip Inverter, sunt mult mai eficiente și mai silențioase. Când vrei să instalezi aparatul de aer condiționat potrivit pentru casa ta, pentru spațiul în care vrei să îl montezi și pentru necesitățile tale, este bine să verifici valorile SEER și SCOP.

Aceste valori îți arată coeficientul de eficiență energetică sau performanța energetică și trebuie să știi că, dacă acestea sunt mai mari, atunci consumul aparatului este mai scăzut.

Unde instalezi aparatul de aer condiționat

Un aparat de aer condiționat va funcționa la capacitate maximă numai dacă este instalat corect. Ține cont și de faptul că un singur aparat, indiferent de capacitatea lui, nu va asigura un flux de aer rece constant în întreaga casă. De aceea, este bine să te gândești din timp la două aparate, în funcție de mărimea apartamentului și de poziția camerelor.

Unitatea interioară trebuie amplasată la înălțime, cu aproximativ 10 cm mai jos de tavan și într-un loc de unde fluxul de aer să nu bată direct spre pat, spre canapea sau spre birou. Amplasarea aparatului la jumătatea peretelui sau lipit de tavan nu este recomandată. În al doilea rând, trebuie să ții cont de faptul că furtunul care leagă cele două unități trebuie să fie oblic față de aparatul de interior, pentru scurgerea apei reziduale.

În condițiile în care capacitatea aparatului este direct proporțională cu mărimea camerei, acesta va avea randamentul scontat. Spre exemplu, pentru o suprafață cuprinsă între 15 și 35 mp, este necesar un aparat cu capacitatea de 12.000 btu, iar pentru o cameră de 30 – 50 mp se recomandă un aparat de 18.000 btu.

Lucruri de bază despre unitatea exterioară

Cea de a doua unitate a aparatului de aer condiționat, care trebuie amplasată în exteriorul casei, trebuie montată cât mai aproape de o fereastră sau într-un loc ușor accesibil. În cazul unei defecțiuni, echipa de intervenție trebuie să ajungă ușor la aparat.

Pe de altă parte, unitatea exterioară nu trebuie să fie la o distanță mai mare de 7 metri liniari, în cazul aparatelor clasice, și 15 metri liniari, în cazul aparatelor de tip Inverter. Dacă distanța este mai mare, randamentul aparatului scade și consumă mai multă energie pentru a răcori atmosfera din casă.

foto: 123rf.com