Cusături fără cusur

O haină bine croită pe corpul tău trebuie să aibă și cusături bine realizate. Nu este suficient să fie la modă și să îți vină bine, trebuie să fie și trainică. Dacă încep să se deșire cusăturile de la subraț sau tivul după câteva purtări, te faci de râs. După ce o probezi, verifică atent cusăturile, tivul, pliurile și nasturii. Trage ușor de material la îmbinări și, dacă vezi lumina printre cusături, înseamnă că nu este bine realizată și nu va rezista prea mult.

Vezi cât de ușor se șifonează

Oricât de mult ți-ar plăcea o anumită cămașă sau fustă, dacă se șifonează prea repede, ținuta ta are de suferit. Când cumperi o haină nouă, strânge în pumn materialul de la poale. Dacă face imediat cute și se șifonează, nu merită să o cumperi. Dacă are o fibră elastică și revine la forma inițială, merită să dai banii pe ea.

Modelele geometrice să se potrivească la cusături

Modelele cu dungi, pătrățele sau rânduri de flori și alte figuri geometrice trebuie să se îmbine perfect la cusături, altfel se formează un efect optic care deranjează privirea și îți dezavantajează silueta. De obicei, dungile sau șirurile care nu se potrivesc perfect te fac să pari mai grasă.

Nasturii de rezervă

Dacă haina pe care vrei să o cumperi are unul sau doi nasturi de rezervă, acest lucru nu înseamnă că sunt prost cusuți și că se pierd imediat. Din contră, producătorul consideră că îți oferă un obiect de calitate, care va rezista în timp și pentru care este posibil să ai nevoie de nasturele în plus.

Materialele de calitate

Fibrele naturale precum lâna, mătasea sau bumbacul rezistă mai bine decât articolele sintetice, cu excepția jeanșilor, care se tocesc destul de repede. Dar combinațiile cu lycra sau spandex pot fi și ele rezistente, dacă sunt realizate după standardele de calitate. Verifică eticheta și cumpără o haină care să aibă și fibre naturale, dar și un procent mic de fibre sintetice care îi conferă rezistență și elasticitate.

sursa foto: 123rf.com