Plantele cu flori

Primăvara, pentru a stimula înflorirea, toate plantele cu flori trebuie expuse la o cantitate mai mare de lumină, decât pe timpul iernii. De aceea, este bine să le muți în balcon sau cât mai aproape de ferestrele cu orientare spre răsăritul soarelui. Nu uita, totuși, că bobocii proaspeți de flori pot fi afectați de curenții reci de aer de la fereastră. Alege un loc adăpostit, unde pot fi ocrotiți. Pe de altă parte, plantele mai capricioase precum violetele africane, au nevoie de multă lumină, dar nu suportă să stea în bătaia directă a soarelui. Alege un loc bine luminat, dar la umbră și la o oarecare distanță față de ferestre. Florile de orhidee suportă bine soarele, au nevoie de căldură pentru a se dezvolta, dar frunzele lor au nevoie de multă umiditate și de umbră. Cel mai bun loc pentru orhidee este un suport în spatele unei ferestre, amplasat puțin mai jos, astfel încât frunzele plantei să fie umbrite de pervaz.

Citricele

Se simt minunat dacă au soare din plin dimineața și multă căldură. Dacă ai un balcon sau o terasă însorită, vor fi fericite să stea afară toată vara, fără să sufere de prea mult soare. În schimb, trebuie să ai grijă ca pământul din ghivece să nu se usuce nicio zi, pentru că florile lor se vor ofili imediat.

La umbră, în camera de zi

Begonia, ficusul, filodendronul sau yucca pot rămâne în apropierea ferestrelor, dar în camera de zi sau în dormitoare, unde nu bate soarele direct asupra lor. Ele se împacă bine cu umbra și nu au nevoie nici de curenți de aer. Pentru ele este cel mai simplu să găsești locul potrivit. Begonia poate să crească și în bucătărie, dacă nu se face prea mult abur când gătești. De asemenea, mușcatele pitice rezistă bine la schimbările de temperatură din bucătărie, dacă au lumină multă să înflorească bogat.

Plante pentru baie

Spathiphyllum sau crinul păcii și Caladium se simt bine în baie, dacă au o sursă de lumină naturală. Aburul și spațiul îngust nu le afectează dezvoltarea, din contră, s-ar putea să le ajute, dar trebuie amplasate în apropiere de fereastră. Aloe vera nu face nici ea mofturi, dacă este mutată în baie, la geam, dar cel mai bine este să stea în balcon în plin aer curat. Cactușii în ghivece mici și colorate pot fi înșirați la fereastra de la baie și trebuie udați foarte rar, pentru că își vor lua apa necesară din umezeala camerei.

sursa foto: Foter.com