Ține cont de principiile de funcționare, când îți cauți o hotă. Ai de ales între hota cu filtre, care absoarbe fumul și mirosurile, eliberând în încăpere aerul curat, sau hota care evacuează afară aerul cald, încărcat de miros.

Hota cu filtre versus hota cu evacuare

Avantajele primului model este că îl poți monta ușor în perete, fără să mai fie nevoie de comunicarea cu exteriorul. Astfel, și aragazul și hota pot fi plasate oriunde în bucătărie, nu doar pe peretele exterior. În schimb, capacitatea ei de absorbție este mai mică și trebuie să schimbi filtrele regulat, în funcție de cât de mult gătești.

Hota care evacuează aerul în exterior are o capacitate mare de absorbție, dar nu poate fi montată decât pe un perete exterior. Marele ei avantaj este că, odată cu fumul și mirosurile, scoate afară și căldura, păstrând o temperatură constantă în bucătărie, în timp ce gătești.

Unde montezi hota?

Modelele clasice de hotă se montează de obicei deasupra aragazului, pe perete. Dacă este o hotă cu evacuare, aceasta este și cea mai eficientă. La fel de bună este și hota care se încorporează în dulapurile suspendate deasupra plitei, deși ocupă spațiu de depozitare, iar o parte din dulapul respectiv nu mai poate fi folosită pentru veselă sau condimente. Există și hote de mari dimensiuni care pot fi montate în tavan, în cazul în care ai o bucărărie spațioasă și modernă, iar plita pentru gătit se află pe o insulă, în mijlocul camerei.

Alte criterii importante:

  • alege o hotă cel puțin la fel de lată ca aragazul;
  • capacitatea hotei trebuie să fie de cel puțin 400 mc, dacă ai o bucătărie de dimensiuni medii; o capacitate mare înseamnă și eficiență ridicată;
  • caută o hotă cât mai silențioasă, nivelul de decibeli să nu depășească 40 – 50db, în caz contrar zgomotul va fi deranjant;
  • dacă optezi pentru o hotă cu filtre, alege filtrele din metal, care pot fi spălate cu apă fierbinte și detergent;
  • o hotă bună trebuie să aibă temporizator, dar nu este necesar să aibă și termostat, pentru că este mult mai indicat să pornești hota doar când este cu adevărat nevoie de ea.

sursa foto: 123rf.com