Plantele se mută în ghivece noi numai în perioada de creştere, în primele zile mai calde de primăvară. Nu deranja nici o plantă dacă are flori sau dacă nu s-a „trezit” încă din somnul de peste iarnă. De îndată ce vezi câţiva muguri noi de frunze sau crenguţe, trebuie să verifici dacă vrea un ghiveci nou. Lasă pământul să se usuce două sau trei zile şi scoate planta cu grijă din vasul în care a crescut. Dacă rădăcinile abia mai au loc în ghiveci, pregăteşte un alt vas, cu doi sau trei centimetri mai mare în diametru.

 Transplantarea, operaţie delicată

Ori de câte ori scoţi o floare din ghiveci, ai mare grijă să nu o răneşti. Îndepărtează cu o furculiţă pământul vechi şi răsfiră cu grijă rădăcinile. Rupe firele uscate sau mucegăite şi lasă rădăcinile albe şi noi. Pregăteşte noul vas punând pe fundul lui un strat subţire de pietriş mărunt sau câteva cioburi de la un ghiveci de lut spart. Pietrişul ajută la scurgerea apei şi împiedică apariţia mucegaiului.

Ce ghivece aleg: din plastic sau din lut?

Vasele din plastic trebuie să fie rezistente şi să aibă găuri largi pentru scurgerea apei. Sunt potrivite pentru cea mai mare parte a florilor, mai ales pentru cele care au nevoie de sol umed în permanenţă precum muşcatele, violetele africane sau cyclamele.

Ghivecele din lut sunt mai potrivite pentru cactuşi, deoarece permit apei să se evapore mai repede decât plasticul. Şi ele trebuie să aibă o gaură pentru scurgerea apei.

 Folosește doar pământ de calitate!

Pune în ghivece doar pământ de calitate, de la florărie. Dacă iei pământ din grădină sau din pădure, arde-l în cuptor câteva minute, să distrugi ouăle de insecte care se găsesc de obicei în acest pământ și care ar putea ataca planta.

foto: pixabay.com