CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Citește câteva sfaturi și trucuri să alegi dovleacul bine copt și aromat și să îl păstrezi în condiții bune până la iarnă. Asemeni morcovilor, dovleacul poate fi folosit în tot felul de preparate, și dulci și sărate.

Pe lângă renumita plăcintă de dovleac, multe gospodine pregătesc toamna supă de dovleac care este sățioasă și are un parfum anume. Iar dovleacul copt, servit cald, cu vanilie și scorțișoară, este un deliciu în serile reci de iarnă. La fel ca și morcovul, dovleacul mai poate fi folosit și în diverse preparate cu orez și legume, după ce este fiert înainte.

Cum alegi dovleacul. Soiurile populare pentru gătit

Există mai multe soiuri de dovleac, dar numai două sunt foarte populare la noi în țară și folosite în bucătărie.

Dovleacul plăcintar, portocaliu, rotund și turtit, cu un gust dulce și aromat, și dovleacul lunguieț, gălbui, mai puțin dulce, folosit mai degrabă la mâncărurile sărate.

Dovleacul rotund este excelent pentru supe și plăcinte. Ca să fie cât mai dulce, este bine să îl alegi mai mic și mai fraged.

În schimb, dacă vrei să folosești dovleacul lunguieț, alege-l pe cel mai mare și mai bine copt, ca să aibă miezul moale.

Coaja trebuie să fie curată, fără pete și să fie foarte tare, să nu o poți străpunge cu unghia. Atunci știi că dovleacul este bine copt și poate fi gătit.

Cum păstrezi dovleacul până la iarnă

Pulpa dovleacului este ușor perisabilă, astfel că trebuie gătită imediat ce ai răzuit-o.

În frigider, o felie de dovleac poate rezista două sau trei zile, dacă este învelită în folie alimentară.

Dovlecii mai mici sau jumătățile de dovleci pot fi ținute la congelator o perioadă mai lungă, înfășurate în folie alimentară.

Când se decongelează, se pregătesc imediat fără să se mai pună înapoi în congelator. Iarna, poți să pregătești o plăcintă delicioasă, ștrudele, supă sau garnituri la cuptor cu porumb copt și legume.