Tuturor ne place ca locuința să arate impecabil și mulți dintre noi ne renovăm casele la început de primăvară.  Dacă te–ai gândit să faci o investiție pe termen lung, iată cum să alegi cel mai bun parchet și câteva sfaturi care te vor ajuta.

Oferta de parchet este foarte largă, paleta de culori diversificată, iar prețurile pentru toate buzunarele, astfel că este destul de greu să alegi cel mai bun parchet.

Dar trebuie să ții cont de anumiți factori și de rezistența parchetului în timp, deoarece este o investiție pe termen lung. Calitatea materialelor, rezistența culorilor și a luciului sunt deosebit de importante când alegi parchetul.

De asemenea, contează foarte mult dacă vrei un parchet cu un aspect modern sau dacă ești atrasă de tipul clasic, din lemn, în nuanțe naturale.

Iată ce tipuri de parchet găsești în magazine și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia, pentru a face cea mai bună alegere pentru casa ta.

Parchetul din lemn masiv

Este realizat integral din lemn și poate fi cumpărat atât nefinisat, cât și lăcuit, pregătit pentru a fi montat cât mai rapid.

Parchetul din lemn are o durată mare de viață, care variază în funcție de esența lemnului, dar cel de stejar sau de mesteacăn poate rezista zeci de an, dacă este bine îngrijit și șlefuit periodic.

Pe de altă parte, parchetul din lemn izolează foarte bine și păstrează căldura în cameră. Cu cât este mai gros stratul de lemn, cu atât parchetul izolează mai bine și termic, și fonic.

El poate fi șlefuit de mai multe ori, fără să își piardă frumusețea, și va arăta ca nou și peste 30 sau 50 de ani.

Printre dezavantaje se numără, totuși, prețul ridicat, timpul mai lung necesar pentru pregătirea și montarea lui, precum și faptul că nu poți pune încălzirea în pardoseală, pe sub parchetul din lemn. Rezistența la zgârieturi este medie, în funcție de traficul din casă.

Pont: dacă ești hotărâtă să investești în lemn natural, alege parchetul masiv nefinisat, dar pregătit pentru lăcuire și șlefuire. După montaj, cheamă un profesionist să finiseze întreaga suprafață și alege nuanța care se potrivește cel mai bine cu mobila ta.

Cum alegi cel mai bun parchet pentru casă

Parchetul stratificat

Spre deosebire de plăcile masive din lemn ale parchetului clasic, parchetul stratificat este realizat din foițe subțiri de lemn lipite și presate la temperaturi înalte. Poate fi oricând pe lista cu cel mai bun parchet pentru casa ta.

Acest tip de parchet este deja lăcuit și șlefuit, astfel că poate fi montat în câteva ore. Există parchet dublustratificat și triplustratificat, ultimul dintre ele fiind mai gros și cu o capacitate mai mare de izolare.

Cu toate acestea, și acest tip de parchet are o rezistență medie la zgârieturi, la fel ca parchetul din lemn masiv. În schimb, după mai mulți ani de folosire, poate fi șlefuit și lăcuit din nou pentru a-și recăpăta frumusețea.

Pont: datorită grosimii și stabilității sale, parchetul stratificat poate fi montat pe orice suport.

Parchetul laminat

Mult mai ieftin decât parchetul din lemn, parchetul laminat este realizat din diverse materiale sintetice, rezistente la umezeală și la acțiunea substanțelor chimice. combinate cu fibre lemnoase.

În funcție de calitatea stratului laminat și de grosime, are o rezistență îndelungată la zgârieturi.

Finisajul poate reproduce diverse esențe lemnoase sau poate fi colorat în diverse nuanțe moderne și poate imita tot felul de structuri, de la marmură, la dușumeaua rustică.

Un parchet laminat de calitate trebuie să aibă o grosime de minim 8 mm pentru a suporta greutatea mobilei din casă și pentru a rezista la uzură intensă.

Pont: prețul scăzut este un avantaj în cazul în care vrei să îl schimbi ori de câte ori renovezi casa.