CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Culoarea și mărimea lor nu te ajută să alegi cei mai buni dovlecei. Trebuie să ții cont de consistența pulpei și de fermitate. Vara îi găsești în piețe, din producția autohtonă, iar toamna îi poți găsi în supermarket, aduși din import, dar la fel de gustoși.

Dacă ții o dietă de vară, poți consuma dovlecei oricât de des, pentru că au un aport caloric foarte scăzut, în schimb conțin multă apă, vitamine, oligoelemente și minerale esențiale pentru sănătate. Dovleceii proaspeți conțin un procent ridicat de vitamina A și B3, de potasiu, fosfor și magneziu.

Textura delicată a dovleceilor se potrivește atât de bine la o mulțime de preparate delicioase și ușor de făcut. Este excelent în supele cremă consistente și hrănitoare. Dă culoare și aromă salatelor cu diverse brânzeturi și verdețuri. Poate fi pasat, prăjit, fript la grătar, umplut cu orez sau carne sau pus în omletele sățioase de dimineața. Iar despre chifteluțele de dovlecei nici nu mai trebuie amintit, deoarece toată lumea le savurează, de la mic la mare.

Cum alegi cei mai buni dovlecei

Toată vara, dovleceii se găsesc prin piață sau la supermarket la un preț accesibil și în diverse variante: dovlecei comuni, dovlecei galbeni sau așa numiții zucchini, dovleceii de culoare verde. Alege întotdeauna dovlecei mai subțiri, fermi, grei și lucioși. Trebuie să aibă coada verde, coaja curată și fără pete maronii. Din cauza faptului că dovleceii din import pot fi stropiți cu pesticide, este bine să îndepărtezi coaja înainte de a-i găti.

Cum îi păstrezi mai mult timp

Dovleceii se strică destul de repede și trebuie gătiți în câteva zile de la cumpărare. Pot fi ținuți la frigider aproximativ o săptămână, în cutia pentru legume. Dacă vrei să îi păstrezi mai mult timp, trebuie să îi pui într-un șervet de hârtie și apoi într-o pungă, tot la frigider. În acest fel, este posibil să reziste aproximativ 10 zile.

La congelator, pot fi păstrați numai dacă au fost sotați sau fierți cu apă și sare înainte. Când îi dezgheți, îi poți folosi doar la supe sau mâncăruri scăzute cu legume.

Iată o rețetă excelentă de dovlecei cu carne, pe care trebuie să o încerci!

Vezi mai multe rețete cu dovlecel

sursa foto: 123rf.com