Cuprins
Mulți români cred că soiurile roșii sunt alegerea cea mai bună când vine vorba despre cartofii pentru prăjit. Alții consideră că soiurile albe sunt mai bune pentru prăjit! În realitate, nu culoarea te ajută să alegi cei mai buni cartofi pentru prăjit, ci textura și grosimea cojii.
Cartofii pentru prăjit
Poți găsi soiuri cu coaja albă, roșie sau brună foarte bune pentru prăjit. Important este ca acești cartofi să aibă coaja mai groasă, pe alocuri cu noduri, și o pulpă mai fermă și mai puțin suculentă. Aceste soiuri au mai puțin amidon și o textură fermă care devine crocantă când sunt prăjiți.
În general, soiurile bune pentru prăjit apar pe piață toamna, deoarece sunt cartofi târzii, cu coaja groasă, care se depozitează peste iarnă și rezistă foarte bine până în primăvara anului viitor.
Spre deosebire de aceste soiuri târzii, trebuie să știi că soiurile văratice sau timpurii, așa numiții cartofi noi, au o coajă subțire care nu rezistă bine peste iarnă. Aceștia sunt cartofi care trebuie consumați imediat, sunt mai zemoși, bogați în amidon și cremoși, când sunt preparați termic.
Pentru prăjit în tigaie sau la friteuză, cele mai bune soiuri sunt soiuri de cartofi cu pulpa mai tare și coaja mai groasă. Acestea sunt soiurile mai puțin apoase, care se prăjesc imediat, devin crocanți la exterior și moi la interior.
Cartofii pentru prăjit care se fac cel mai bine la tigaie sau la ceaun și rămân crocanți la exterior sunt cartofii roșii cu coaja mai groasă. Dacă vrei să pregătești cartofi prăjiți moi la interior, atunci este bine să alegi cartofii albi cu coaja groasă pe care îi tai felii de aproape un deget.
Cartofii pentru fiert
Toate soiurile de cartofi sunt bune la fiert, dar depinde ce preparate vrei să pregătești. Pentru salate, cartofii fierți trebuie să își păstreze forma și să nu se transforme în piure. De aceea, se recomandă cartofii albi cu pulpa tare. Pentru ciorbe și supe sunt mai buni cartofii bruni sau roșii. Iar pentru piure ai nevoie de cartofi dulci și plini de amidon, așa cum sunt cartofii albi cu coaja subțire.
Pentru mâncărurile cu sos, la care cartofii se adaugă după ce ai călit ceapa și carnea, sunt recomandați cartofii albi făinoși sau cartofii cu o tentă mai portocalie și coaja maronie. Acesta din urmă este un soi foarte gustos, care își păstrează fermitatea în tocănițe și sosuri, dar sunt foarte moi și gustoși.
Cartofii pentru copt
Iarna ne place în mod deosebit să coacem cartofii în coaja proprie la cuptor și să îi servim cu unt, smântână sau sosuri delicioase.
Dacă vrei să pregătești cartofi copți în coajă, ar fi bine să alegi cartofi albi sau galbeni cu o coajă subțire. Acestea sunt soiuri de cartofi mai bogate în apă, care se coc în suc propriu și au un gust dulce și savuros.
Aceste soiuri sunt recomandate și pentru ghiveciurile de legume pe care le pregătești la cuptor, pentru că se fierb ușor împreună cu legumele de vară precum vinetele și roșiile.
Din aceleași soiuri sunt recomandați și cartofii pentru piure.
Cum alegi cartofii. Diverse sfaturi și trucuri
Cartofii pentru prăjit roșii sunt buni să pregătești cartofi țărănești la tigaie, cu ceapă roșie și șuncă.
Pentru salata de boeuf, alege cartofii cu coaja roșie mai groasă, pentru că pulpa lor este mai fermă.
Pentru salatele pe bază de cartofi alege soiurile mai mici, cu coaja roșie, pentru că au o aromă deosebită și o pulpă mai tare.
La supele cremă alege cartofii albi sau galbeni cu coaja subțire, care au pulpa mai cremoasă, mai făinoasă, adică mai bogată în amidon.
Când pregătești cartofii pentru ciorbe sau pentru cuptor ai grijă să aibă toate feliile cam aceleași dimensiuni, să se gătească în același timp.
Când gătești cartofi, pune întotdeauna sare pe ei cât sunt cruzi, pentru că vor fi mai gustoși.
Evită cartofii cu coaja colorată puternic în verde, pentru că au o concentrație mare de solanină, substanță care este toxică pentru organism.
foto: Pexels.com