Acvariul cu apă dulce este cea mai bună alegere când nu ai prea multă experienţă. Acvariul pentru peştişori tropicali este recomandat cu precădere începătorilor. Majoritatea speciilor sunt viu colorate, de dimensiuni mici şi rezistente la schimbare. Dar acvariul tău nu trebuie să fie doar o colecţie de peştişori, plante şi pietre colorate. Ai grijă să le oferi micilor tăi prieteni un mediu de viaţă cât mai apropiat de mediul lor natural. Dacă foloseşti apa de la robinet, păstreaz-o trei zile în vase neacoperite să se evapore clorul.

Locul ideal, departe de ferestre

De la bun început trebuie să găseşti un loc potrivit pentru acvariu, în condiţii care să nu dăuneze peştilor. Lumina naturală nu trebuie să cadă direct pe pereţii acvariului deoarece favorizează creşterea algelor în exces. Trebuie să găseşti un spaţiu uşor de luminat artificial, departe de priză şi de televizor. Ai grijă să îl pui în raza ta vizuală, să urmăreşti uşor jocul peştilor. Acvariul trebuie să fie aşezat pe un suport uniform şi solid.

Temperatura apei nu trebuie să oscileze

Fiecare specie de peşti are cerinţele ei în privinţa temperaturii apei. Dacă alegi peşti tropicali, trebuie să le asiguri un loc mai puţin umbros şi răcoros. Este bine să achiziţionezi, odată cu acvariul, şi un încălzitor electric. Fii atentă la curenţii de aer care pot răci apa. Este indicat să menţii apa la o temperatură de 25 grade Celsius.

Pentru 25 de peşti cu dimensiuni între 3 şi 5 cm, alege un acvariu de 40 de litri. 

Dimensiunea acvariului depinde de numărul de peşti

Este adevărat că, dacă vrei cât mai mulţi peşti, trebuie să cumperi un acvariu mare. Dar nu te zgârci la dimensiuni nici când vrei să creşti un număr mai mic de peştişori. Gândeşte-te că trebuie să adaugi plante, jucării, pietricele şi accesorii necesare precum filtrele de apă. Dacă alegi un acvariu prea mic, vei cheltui mai mult pe peşti şi pe plante care nu vor supravieţui din cauza suprapopulării.

Specii viu colorate

Dintre peştii tropicali de apă dulce, cei mai îndrăgiţi sunt peştii luptători, peştişorii plaţi aurii, anostomus dungaţi, barbuşii de Sumatra, peştii paradisului şi guramii. Nu pune în acelaşi acvariu peşti mari împreună cu peşti prea mici. Cei din urmă pot fi răniţi sau pot deveni hrana celor mai mari. Pune-le în acvariu, pentru început, plante precum bambusul şi hygrophila.

Vezi ce trebuie sa stii daca vrei pesti de acvariu!

Photo credit: Mads Boedker / Foter