Cel mai bine ar fi ca timp de o lună sau două să strângeți toate bonurile și să vedeți pe ce vi se duc banii. Calculați și venitul total pe care-l aveți: salariile voastre, alocații, chirii, dobânzi etc. Vedeți dacă, la sfârșitul lunii, vă mai rămâne ceva sau trebuie să vă împrumutați.

Citește și: El vrea să administreze toți banii familiei. Accepți sau nu?

Cum alcătuiești bugetul familiei: Comunică eficient

”Este de preferat ca unul dintre parteneri să gestioneze întreg bugetul familiei”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Dacă acest lucru nu este posibil, este bine să existe o comunicare eficientă și un plan bine stabilit. De exemplu, soțul plătește întreținerea și telefonul, iar tu lumina și grădinița”. Este necesar și să faceți un plan de avarie în cazul în care se întâmplă ceva: cum ar fi ca unul dintre voi să rămână șomer, un membru al familiei să se îmbolnăvească etc.

Citește și: Bani de buzunar pentru copil – patru întrebări cheie pentru părinți

Cum alcătuiești bugetul familiei: Cum să vă împăcați dacă aveți stiluri diferite de a cheltui

Problemele în cuplu apar atunci când un membru cheltuiește compulsiv, bea, joacă la jocuri de noroc sau / și nu mai are slujbă. Dacă unul dintre voi (de obicei femeia) este dependent de shopping, se poate încerca o negociere, să se ajungă la o sumă rezonabilă pentru răsfăț. De exemplu, poate nu este nevoie de acei pantofi foarte scumpi, dar nu vei renunța cu totul să-ți iei o pereche nouă. Vei alege ceva de calitate, dar la un preț mai scăzut și vei încerca să faci achiziția la reduceri. Cel mai greu este atunci când unul are o dependență cum ar fi cea de băutură sau de jocuri de noroc. În acest caz, este bine să se apeleze la un specialist pentru a-l ajuta să se trateze.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com