CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Știai că micul cactus care înflorește atât de frumos în preajma Crăciunului este cultivat la ghivece încă de la începutul anilor 1800? Crăciunița adoră aerul rece de iarnă, zilele înnorate, pentru că nu îi place soarele deloc, și are nevoie de un spațiu sigur pentru ea, în care să nu fie deloc deranjată. Este o plantă destul de pretențioasă, iar cultivatorii au tot felul de trucuri care o ajută să înflorească tocmai în preajma Sărbătorilor. Iată cum poți și tu să ajuți crăciunița să înflorească din luna noiembrie sau decembrie.

Crăciunița este de fapt o plantă suculentă

Chiar dacă tulpinile ei seamănă cu tulpinile unor cactuși de deșert, Crăciunița este de fapt o plantă suculentă, originară din zonele de munte mai reci ale Braziliei. Ea crește la umbra copacilor umbroși din pădurile de munte și nu suportă nici soarele, nici căldura puternică. Vara, temperaturile de 20 – 22 de grade Celsius sunt cele mai potrivite, dar iarna, temperatura medie de 10 grade Celsius stimulează planta să producă boboci de flori.

Lumina este esențială să ajuți crăciunița să înflorească iarna

Planta nu suportă soarele sub nicio formă. Trebuie ținută în locuri umbroase vara. Dar iarna, are nevoie dimineața de un loc bine luminat în balcon, unde nu ajunge soarele, dar este lumină din belșug pentru a stimula înflorirea.

Este o plantă suculentă, dar ai grijă cu apa!

Cine îngrijește crăciunițe, știe deja cât de delicate sunt când vine vorba de apă. Schlumbergera este o plantă suculentă și trebuie să știi că ea reține o cantitate mare de apă în tulpinile groase. De aceea, este bine să o uzi când pământul din ghiveci s-a uscat aproape două degete la suprafață. Nu uda prea des și nu ține pământul mereu umed, pentru că tulpinile și rădăcinile pot putrezi ușor.

Pământul din ghiveci trebuie să aibă nisip

Este foarte important ca, în fiecare an, să înlocuiești pământul de la suprafață cu unul proaspăt, bogat în humus și nutrienți și bine amestecat cu nisip. Nisipul are minerale esențiale pentru mica ta crăciuniță și ajută la scurgerea rapidă a apei, pentru a împiedica apariția mucegaiului.

Soluții nutritive, de 4 ori pe an

Dacă folosești o soluție pentru plante suculente cu raportul 20-20-20 este tot ce are nevoie mica ta plantă. Astfel ajuți crăciunița să înflorească mai bogat iarna. Soluția nutritivă se pune în apă, primăvara, vara și de două ori toamna, pentru a stimula apariția bobocilor de flori.  

Încă un mic secret!

Lasă planta aproape 3 săptămâni la întuneric și udă mai rar în luna septembrie. Apoi mută planta într-un loc bine luminat dimineața din ocrombrie, udă în mod normal ghiveciul și o vei păcăli să facă boboci care vor înflori chiar de Crăciun!