Adolescența este o perioadă complicată din viața oricui. Tânărul face față cu greu schimbărilor fizice și psihologice, avalanșei de hormoni, dar și presiunii celor din jur. Din fericire, familia îl poate ajuta pe adolescent să treacă peste problemele vârstei.
Motive pentru care adolescentul este complexat
Pentru un adolescent, viața poate deveni o adevărată dramă, mai ales atunci când se combină cu complexele care apar la această vârstă. În plus, modelele prezentate în societate îi pot face să aibă pretenții exagerate de la ei înșiși, aspirând la perfecțiune fizică. La această vârstă, atât băieții cât și fetele sunt foarte sensibili și sunt plini de temeri, îngrijorări. Au așteptări mari de la ei înșiși, dar și de la cei din jur. Oare cum ajuți adolescentul complexat?
Stimă de sine scăzută
Complexele în timpul adolescenței oglindesc de multe ori o stimă de sine scăzută.
Tânărul este foarte autocritic pentru că ”se raportează la repere eronate, luate din social media. Nu poate înțelege că imaginile sunt modificate. Are nevoia de a fi special și a ieși în evidență prin ceva”, constată psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Prezența unei familii unite care să-i arate dragoste, care să îl sprijine poate face o diferență uriașă. Pentru părinți, primul pas este să recunoască faptul că adolescentul trece printr-o perioadă dificilă și că, uneori, nu poate face față.
Cum ajuți adolescentul complexat. Sprijinul familiei
Este bine să te informezi despre care sunt lucrurile pe care îl poți face pentru a-l ajuta. Pedepsele pentru comportamente inadecvate nu fac decât să înrăutățească situația. Sprijinul adecvat al familiei îi va ajuta pe adolescenți să realizeze ceea ce este cu adevărat important în viață. Îi va încuraja să se accepte pe ei înșiși și să observe care sunt așteptările nerealiste și nesănătoase. Uneori, va fi nevoie și de ajutor psihologic pentru tânăr sau chiar și pentru părinți pentru a învăța cum să facă mai bine față situației.
Citește și: Adolescentul nu mai vrea să vorbească cu voi, părinții. Cum reacționați?
Cum ajuți adolescentul complexat să-și dezvolte stima de sine
Pentru a-și întări stima de sine, îl poți ajuta ”să își dezvolte calități și abilități pe care crezi/ vezi ca le are. Poate face un sport, poate cântă la un instrument, poate desenează sau dansează, etc. Îl determini să vadă dincolo de superficialitatea reperelor pe care le are, îl înveți să gândească pozitiv, să fie optimist”, te sfătuiește psihoterapeutul. Pentru a trece peste tristețe sau chiar depresie, arată-i că ”îl iubești necondiționat. Ajută-l să își facă prieteni. Ar fi bine și să-i creezi un statut de independență, chiar și financiară. De exemplu, îi poți face card și să îi virezi săptămânal o alocație pe care să și-o gestioneze singur”, adaugă specialistul.
Formarea identității
Cum ajuți adolescentul complexat? În final, îmbunătățirea stării sufletești merge mână în mână cu creionarea propriei identități. De aceea, ar fi bine să-i stai alături în definirea valorilor și scopului în viață. La această vârstă, nu ar trebui să îl constrângi, dar să îl pui în situații în care să descopere, să cunoască exemple, să aibă propriile căutări în care tu să-i fii ghid, dar fără să-l silești să o ia pe anumită cale. Îi poți prezenta avantaje și dezavantaje, dar să-l lași pe el să aibă decizia finală.
Semne îngrijorătoare
Adolescenții pot dezvolta comportamente periculoase și chiar probleme psihice. Iată semnele care să-ți dea de gândit:
- Izolare socială. O imagine negativă de sine îl poate face să se ferească de interacțiuni sociale sănătoase.
- Depresia.
- Tulburări de alimentație: anorexia sau bulimia.
- Obsesia. Poate fi obsedat să schimbe anumite trăsături fizice, ceea ce poate duce la comportamente nesănătoase, la căutarea de tratamente care nu sunt necesare sau chiar dăunătoare.
Citește și: Copilul tău e deprimat? Cum îl ajuți
Cum ajuți adolescentul complexat. Găsește soluții
”Constați care îi sunt nemulțumirile legate de propria-i persoana și îl apelezi la ajutor specializat. De exemplu, dacă are coșuri, îl duci la dermatolog. Dacă e supraponderal, îl duci la nutriționist și îi faci un abonament la sală. Dacă îi e rușine că poartă ochelari, găsiți un model șic care să îi placă și să îl facă să se simtă special. Atunci când crede că nu este destul de cool, căutați împreună modalități de a-i găsi o garderobă nu foarte scumpa, dar de efect. Poate chiar apelați la o croitoreasă. Este bine să te implici în problemele lui, să citești cărți cu trucuri psihologice pentru adolescenți. Totodată, este bine să îl asculți și să îi validezi trăirile, fără să i le minimizezi. Nu îi spune ”lasă, dragă, nu ai nimic. Nu e cazul să te plângi”, ci ̒”Înțeleg că te supără faptul că…”. Nu îl compara cu ceilalți”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.
Sursa foto: 123rf.com