Data expirării este primul lucru pe care îl verifici când îți cumperi produsele cosmetice preferate. Dar, astăzi, cu greu mai găsim produse pe care este scrisă o dată foarte clară.

Producătorii folosesc un simbol special care îți arată de fapt câte luni este valabil produsul respectiv din momentul în care a fost deschis sau desigilat.

Produsele cosmetice – ce simbol îți arată valabilitatea

Verifică numărul lunilor în care produsele cosmetice sunt valabile,  căutând simbolul unei cutii cu capacul deschis

Verifică numărul lunilor în care produsele cosmetice sunt valabile, căutând simbolul unei cutii cu capacul deschis

Pe ambalajele cosmeticelor se vede o cifră, de obicei 6, 12 sau 24, însoțită de litera M, care provine de la cuvântul ”months” din limba engleză (luni calendaristice – nota redacției) și deasupra simbolul unei cutii rotunde cu capacul deschis. Uneori, cifra și litera M se află în interiorul simbolului pentru cutie.

Dacă îți cumperi un fond de ten, de obicei este valabil 12 luni de la data deschiderii, o pastă de dinți poate fi valabilă 2 ani, iar un ruj doar 6 luni.

Produsele expirate, un pericol pentru sănătate

Este foarte important să verifici termenul de valabilitate al tuturor produselor cosmetice. Ele intră în contact direct cu pielea feței, cu buzele sau cu pleoapele sau cu pielea de la subraț, care este atât de fină.

Orice produs cosmetic vechi poate avea efecte nocive. De la iritații și mâncărimi, până la dermatite de lungă durată, pustule dureroase sau conjunctivită, cosmeticele expirate produc multe neplăceri și sunt periculoase pentru sănătate.

Verifică data expirării ori de câte ori le folosești și ține minte cât timp sunt valabile.

Noile termene de expirare sunt confuze

Este adevărat că simbolul care îți arată că produsele cosmetice sunt valabile doar 6 sau 12 luni de la deschidere sunt confuze. De multe ori uităm luna în care am cumpărat un ruj sau un fond de ten, dar este bine să ținem minte cu aproximație perioada în care am început să le folosim. Cea mai simplă soluție este să scrii direct pe ambalaj, cu un marker rezistent la apă, luna în care ai început să le folosești.

Deși pare confuz pentru consumatori, producătorii folosesc acest simbol pentru că, de cele mai multe ori, produsele lor rămân sigilate pe rafturi mai bine de 3 sau chiar 6 luni, mai ales dacă sunt produse de lux. În tot acest timp, conținutul este protejat și poate fi folosit fără riscuri la deschidere.

Valabilitatea celor mai utilizate cosmetice

Iar, dacă nu ești sigură că produsele tale cosmetice sunt încă bune, iată și o listă generală cu termenul de valabilitate al celor mai folosite produse de frumusețe.

Parfumurile – 3 ani

Pudrele, blush-ul, fardurile – de la 1 la 3 ani

Fondul de ten cremă – de la 1 la 3 ani

Fondul de ten lichid – 1 an

Oja și lacul de unghii – 1 an

Produsele de plajă – 1 sezon

Creioanele de ochi și de buze – 1 an

Cremele și laptele de corp – între 6 luni și 1 an

Tușul de ochi – între 3 și 4 luni

Mascara – între 3 și 6 luni

sursa foto: Shutterstock